Statele membre UE sustin o eventuala subventionare a producatorului de aeronave Airbus daca sunt respectate regulamentele OMC, decizie care ar starni reactii negative din partea SUA mai ales in contextul esecului negocierilor pentru liberalizarea comertului mondial, relateaza EUobserver.

Comisarul European pentru Comert al UE, Peter Mandelson, a declarat ca exista posibilitatea ca statele Uniunii Europene sa subventioneze productia unui nou model de aeronava Airbus atat timp cat acest lucru se va face conform cu reglementarile OMC.

"Nu spun ca ar trebui sau nu ar trebui sa se realizeze aceasta investitie. Tot ce spun este ca aceasta sa fie conforma cu prevederile OMC" a declarat, joi, Mandelson.

Saptamana trecuta firma Airbus a prezentat imbunatatirile aduse controversatului model de clasa de mijlocie A350, in speranta de a relansa posibilitatile de parteneriat cu UE, care se aflau in criza datorita intarzierilor de productie si acuzatilor de dezvaluire a unor informatii secrete despre detalii ale tranzactiilor.

Noul model Airbus se doreste a deveni un rival al aeronavei americane Boeing 787 Dreamliner, lansata in urma cu patru ani.

UE si Statele Unite se afla in conflict de multi ani, acuzandu-se reciproc de obtinerea de avantaje din subventiile acordate pentru producatorii de aeronave, ajutoare care incalca regulamentele de comert.

Airbus, firma localizata in Franta, primeste imprumuturi din partea guvernelor din Marea Britanie, Franta si Germania in timp ce Boeing, cu sediul la Chicago, primeste subventii indirecte de la guvernul american, sub forma de granturi de cercetare in domeniul apararii.

Guvernul de la Washington a inaintat in mai 2005 la OMC un dosar legat de politica de subventionari UE catre organele de cercetare ale organizatiei mondiale a comertului, acest caz avand sanse sa devina cel mai important caz judecat de catre organizatie. Voci oficiale de pe ambele parti ale Atlanticului au declarat ca prefera ca acest caz sa fie rezolvat prin negocieri, dar, pana acum, cele doua parti au intarziat prezentarea de date statistice legate de subventii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri