Franta a conditionat livrarea navei de razboi Mistral de armistitiul in vigoare si un acord in vederea incheierii conflictului dintre Rusia si Ucraina, a anuntat, joi, Ministerul francez de Externe, relateaza AFP.

Presedintia franceza a anuntat, miercuri, suspendarea livrarii primei nave Mistral, dintre cele doua achizitionate de Moscova de la Paris, pe motiv ca nu sunt indeplinite "conditiile" pentru aceasta livrare.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, care sunt aceste conditii, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Romain Nadal, a raspuns ca "este necesar ca un armistitiu care se schiteaza - optiune pe care Franta o sustine - sa fie aplicat". Citandu-l pe seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, el a adaugat ca, ulterior, este necesara "gasirea unui acord politic pentru incheierea confruntarilor intre Ucraina si Rusia, fie direct, fie cu sprijinul mediatorilor", informeaza Mediafax.

Franta doreste sa forteze un acord de pace.

"In acest moment, aceste conditii nu sunt indeplinite si dorim sa fie indeplinite in perioada urmatoare", a precizat purtatorul de cuvant. Secretarul de Stat pentru Reforma, Thierry Mandon, a explicat, la randul sau, ca decizia partii franceze reprezinta o "suspendare a livrarii" navei Mistral. "Franta doreste sa forteze un acord de pace" in Ucraina, a adaugat el, intr-o declaratie la Radio France Internationale.

Citeste si:
Guvernul francez analizeaza limitarea costului cu Rusia
Guvernul francez vrea sa...

Potrivit unor surse apropiate dosarului, in pofida suspendarii livrarii navei de razboi Mistral, construirea sa continua deocamdata.

Vanzarea catre Rusia a celor doua nave Mistral, incheiata in iunie 2011, a fost evaluata la aproximativ 1,2 miliarde de euro de Guvernul francez aflat in functie in acel moment. Prima nava a fost numita "Vladivostok", iar cea de-a doua urmeaza sa fie numita "Sevastopol", de la numele portului din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in cursul acestui an de Rusia.

Navele Mistral sunt nave de razboi polivalente, capabile sa transporte elicoptere si tancuri. Mistral sunt navele de razboi de cele mai mari dimensiuni ale Frantei, dupa portavioanele Charles de Gaulle.

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Francois Hollande: Franta nu va livra navele Mistral catre Rusia