Presedintia franceza a anuntat, miercuri, suspendarea livrarii primei nave Mistral, dintre cele doua achizitionate de Moscova de la Paris, pe motiv ca nu sunt indeplinite "conditiile" pentru aceasta livrare.

Intrebat, intr-o conferinta de presa, care sunt aceste conditii, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Romain Nadal, a raspuns ca "este necesar ca un armistitiu care se schiteaza - optiune pe care Franta o sustine - sa fie aplicat". Citandu-l pe seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, el a adaugat ca, ulterior, este necesara "gasirea unui acord politic pentru incheierea confruntarilor intre Ucraina si Rusia, fie direct, fie cu sprijinul mediatorilor", informeaza Mediafax.

Franta doreste sa forteze un acord de pace.

"In acest moment, aceste conditii nu sunt indeplinite si dorim sa fie indeplinite in perioada urmatoare", a precizat purtatorul de cuvant. Secretarul de Stat pentru Reforma, Thierry Mandon, a explicat, la randul sau, ca decizia partii franceze reprezinta o "suspendare a livrarii" navei Mistral. "Franta doreste sa forteze un acord de pace" in Ucraina, a adaugat el, intr-o declaratie la Radio France Internationale.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, in pofida suspendarii livrarii navei de razboi Mistral, construirea sa continua deocamdata.

Citeste si:

Vanzarea catre Rusia a celor doua nave Mistral, incheiata in iunie 2011, a fost evaluata la aproximativ 1,2 miliarde de euro de Guvernul francez aflat in functie in acel moment. Prima nava a fost numita "Vladivostok", iar cea de-a doua urmeaza sa fie numita "Sevastopol", de la numele portului din Crimeea, peninsula ucraineana anexata in cursul acestui an de Rusia.

Navele Mistral sunt nave de razboi polivalente, capabile sa transporte elicoptere si tancuri. Mistral sunt navele de razboi de cele mai mari dimensiuni ale Frantei, dupa portavioanele Charles de Gaulle.