Autoritatile de la Paris vor sa afle cum pot evita plata de penalitati, in afara costului provocat de returnarea banilor pentru contractul de vanzare a celor doua nave, in cazul anularii acestuia. Presedintele francez Francois Hollande, al carui birou a anuntat miercuri ca livrarea primei nave a fost suspendata, a fost criticat de aliatii europeni si americani pentru ca respecta contractul militar intr-o perioada in care Rusia este sanctionata pentru implicarea in conflictul din Ucraina, potrivit Mediafax.

Diplomatii din cele 28 de state membre au discutat propuneri pentru a doua runda de sanctiuni economice impotriva Rusiei, in domeniul pietelor de capital, apararii, bunurilor cu destinatie civila dar care pot fi folosite si in domeniul militar, precum si cel al tehnologiilor sensibile, potrivit unui comunicat de miercuri al Comisiei Europene. Oficialii francezi analizeaza posibilitatea de a se folosi de legislatia internationala, inclusiv de un posibil embargou asupra vanzarilor de arme catre Rusia, pentru a anula contractul, potrivit surselor.

Franta a convenit in 2011 sa vanda Rusiei doua nave de asalt, transportoare de elicoptere. Rusia a semnat contractul cu contractorul francez de stat din industria militara DCNS, iar navele sunt finalizate de constructorul naval STX France. Livrarea primei nave era programata pentru 1 noiembrie, potrivit Palatului Elysee. Decizia Frantei de a suspenda livrarea navei a fost luata cu o zi inainte de summitul de doua zile al NATO din Tara Galilor, care a inceput joi, dominat de criza din Ucraina. Presedintele Hollande va reanaliza livrarea navei pana la termenul de livrare, a declarat un oficial al presedintiei.

Conditiile pentru ca Franta sa livreze Rusiei nava de razboi Mistral sunt existenta unui armistitiu si un acord in vederea incheierii conflictului dintre ucraineni si rusi, a anuntat Ministerul francez de Externe. Franta a acceptat sa isi asume un risc financiar si bugetar serios, prin suspendarea livrarii navei, a declarat un oficial guvernamental. Contractul cu Rusia pentru navele Mistral este asigurat de Compagnie Francaise d’Assurance pour le Commerce Exterieur (Coface). Asigurarea acordata de Coface contractorului DCNS acopera riscul nerespectarii contractului din mai multe motive, inclusiv un embargou asupra armelor, a declarat Maria Krellenstein, director pentru relatii cu presa la Coface. In acest caz, Coface va evalua despagubirile care vor fi platite DCNS. Daca contractul Mistral va fi anulat, DCNS, cu ajutorul Coface, va studia posibilitatile de a realoca navele, a precizat Krellenstein. Ea a adaugat ca statul este decidentul, iar Coface acorda asigurarea in beneficiul acestuia.