Delegatia Tiraspolului nu va merge la Viena, unde pe 11 si 12 septembrie urma sa aiba loc o noua runda de runda de negocieri in formatul 5+2 privind solutionarea conflictului transnistrean, a declarat joi "ministrul de Externe" al Transnistriei, Nina Stanski, citata de agentia RIA Novosti, potrivit Mediafax.

"Nu vom merge la Viena pentru negocieri", a declarat Stanski, dupa o intalnire cu vicepremierul Republicii Moldova, Eugen Carpov. Potrivit lui Stanski, "nu exista o atmosfera favorabila pentru negocieri", in contextul in care Chisinaul a lansat mai multe dosare penale impotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului si a unor lideri din regiune. "La ultima intalnire cu domnul Carpov am discutat despre aceasta problema, insa ulterior Chisinaul a deschis inca cinci dosare penale impotriva unor oficiali transnistreni. Nu putem intelege aceste actiuni, ele nu au o explicatie logica, nu am auzit niciun argument din partea Chisinaului", a denuntat sefa diplomatiei transnistrene.

Totusi, Stanski a mentionat ca Tiraspolul propune desfasurarea unor negocieri la Tiraspol si la Chisinau, deoarece "sunt convinsa ca acest fapt va permite tuturor participantilor (la negocieri) sa inteleaga mai bine situatia din regiune", a adaugat ea. Anterior, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a declarat ca delegatia transnistreana ar putea cere amanarea negocierilor in format 5+2. "Delegatia transnistreana ar putea cere amanarea consultarilor ce urmeaza sa aiba loc la Viena la 11-12 septembrie din cauza masurilor neprietenoase ale R.Moldova", a declarat Sevciuk. El a acuzat Chisinaul ca ruineaza negocierile. "Astazi are loc un razboi economic, informational si diplomatic impotriva Transnistriei", a declarat el.

Negocierile in formatul 5+2 (intre Chisinau si Tiraspol, cu Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori) privind solutionarea conflictului transnistrean au fost intrerupte in februarie 2006. Chisinaul si Tiraspolul au reusit sa reia dialogul dupa doi ani la nivel de reprezentanti politici. Ei se reuneau lunar pentru a rezolva problemele presante ale populatiei. In martie 2009, negocierile au fost reluate din nou dupa o intalnire trilaterala intre presedintii Rusiei, R.Moldovei si Transnistriei. La intalnirile de la Moscova si Vilnius de anul trecut si de la Dublin din acest an, partile au convenit sa reia negocierile.