"Cerem ca unele bunuri care figureaza pe lista sa fie suprimate, pentru ca noi sa le putem exporta spre Rusia", a declarat Fico, la sfarsitul unei reuniuni a Guvernului sau. Bratislava se pronunta, in special, impotriva sanctiunilor care vizeaza activitatile filialei slovace a bancii Sberbank si exporturile de bunuri de uz civil si potential militar, a adaugat Fico, subliniind ca tara sa nu vrea sa "submineze unitatea Uniunii Europene".

Premierul ceh Bohuslav Sobotka, de asemenea, a declarat recent ca Cehia isi rezerva dreptul de a face "obiectii" in privinta inaspririi sanctiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzata de interventie militara directa impotriva Ucrainei, informeaza Mediafax.

"Ne-am dori o schimbare asupra conditiilor de aplicare a sanctiunilor, deoarece ele perturba (...) exporturile de echipamente mecanice cehe catre Rusia", a declarat Sobotka dupa o reuniune a Guvernului ceh. La randul sau, ministrul ceh al Industriei si Comertului, Jan Madlek, a anuntat miercuri ca exporturile cehe de bunuri cu dublu uz catre Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro de la inceputul anului.

Citeste si:

Comisia Europeana le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru inasprirea sanctiunilor impuse Rusiei. Propunerile avansate de catre CE prevad aprofundarea sanctiunilor economice din faza trei decise la sfarsitul lui iulie si care vizeaza accesul pe piete de capitaluri, apararea, bunurile cu dubla folosinta civila si militara si tehnologii sensibile.

Principalele piste ar consta in restrangerea si mai puternica a accesului Rusiei pe pietele financiare europene, in inasprirea conditiilor vanzarii de echipamente care pot sa aiba o utilizare militara si a tehnologiilor pentru exploatare petroliera. Cu scopul de a permite o adoptare rapida a sanctiunilor, liderii europeni din tarile membre NATO ar putea sa profite de prezenta la Summitul de la Newport pentru a da unda verde seriei de masuri elaborate de catre ambasadori la Bruxelles.

Sursa foto: Rusia pe harta/ Shutterstock