Liderii NATO au convenit joi, in cadrul Summitului NATO din Tara Galilor, sa sustina in continuare Afganistan si i-au indemnat pe cei doi candidati la presedintie sa coopereze pentru ca acordurile de securitate necesare sa fie incheiate cat mai curand posibil.

Liderii statelor membrelor NATO si ai tarilor partenere in cadrul ISAF si-au reafirmat pregatirea de a lansa o misiune necombatanta in Afganistan dupa 2014, prin care sa ajute la formarea, consilierea si asistarea fortelor afgane de securitate, indemnand ca demersurile juridice necesare in acest sens sa fie semnate "fara intarziere", se arata in document.

"Nu pot sa subliniez suficient cat de important este acest lucru", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen, citat in comunicat. "Fara semnatura nu poate exista misiune. Planificarea noastra este completa, dar timpul este scurt", a insistat el, potrivit Mediafax.

"Misiunea Sustinere Hotarata post-2014" este unul dintre cei trei piloni ai angajamentului NATO pe temen lung in Afganistan, alaturi de o contributie pe termen lung de sustinere a Armatei Nationale afgane si de consolidarea pe termen lung a cooperarii practice cu Afganistanul, precizeaza NATO in comunicat.

Stabilitatea in Afganistan inseamna, de asemenea, securitate pentru noi.

"Odata cu incheierea misiunii ISAF, in decembrie, vom schimba natura si scopul implicarii noastre in Afganistan", a anuntat secretarul general. "Insa angajamentul nostru va dura, deoarece stabilitatea in Afganistan inseamna, de asemenea, securitate pentru noi", a subliniat Rasmussen.

Acest triplu angajament vizeaza sa consolideze castigurile obtinute in cei 13 ani de misiune ISAF, in special in dezvoltarea unor forte de securitate puternice, profesioniste si capabile, dar si in domeniile educatiei, sanatatii, dezvoltarii economice, drepturilor omului si libertatilor fundamentale, in special pentru femei, subliniaza Alianta Nord-Atlantica in document.

In cadrul intalnirii, conducatorii ISAF au subliniat importanta continuarii sustinerii din partea comunitatii internationale si a eforturilor sustinute de catre Guvernul afgan mai ales in privinta continuarii consolidarii responsabilitatii si contributiei financiare, imbunatatirea guvernantei si statului de drept si protejarea drepturilor omului pentru toti.

Intalnirea a oferit totodata posibilitatea de a aduce un omagiu membrilor fortelor afgane si internationale care au servit in aceasta tara si in alte operatiuni NATO. "Este momentul potrivit sa ne amintim ceea ce am sacrificat si ceea ce am realizat", a declarat secretarul general citat in document. "Curajul, efortul si sacrificiul lor au facut natiunile noastre mai sigure si au imbunatatit securitatea globala", a adaugat Rasmussen.

La aceasta reuniune au participat, de asemenea, ministrul afgan al Apararii Bismullah Khan Mohammadi, lideri din Japonia, state din Asia Centrala si reprezentanti-cheie din comunitatea internationala, ONU si Uniunea Europeana (UE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri