"Numele ministrului rus al Apararii face obiectul unor discutii" intre ambasadorii Celor 28, a anuntat o sursa. Ei continuau joi sa pregateasca noua serie de sanctiuni pe care sefii de stat si de guverne au decis, sambata trecuta, sa o impuna Rusiei, in urma unor informatii despre participarea directa a trupelor rusesti in luptele din estul Ucrainei.

Alta sursa diplomatica a confirmat ca adaugarea ministrului rus persoanelor vizate face obiectul unor discutii. In total, numele a aproximativ 20 de personalitati "provenind din cercurile puterii si din anturajul" presedintelui rus Vladimir Putin ar putea sa fie inscrise pe lista cu persoane vizate de o blocare a averilor si o interdictie de a calatori in UE, a adaugat aceasta sursa europeana, informeaza Mediafax.

Accesul Rusiei pe pietele europene, ingreunat in urma sanctiunilor

Aproximativ 100 de oficiali rusi si ucraineni, dar si aproximativ 20 de entitati au fost vizate de aceste sanctiuni tintite, inclusiv vicepremierul rus Dmitri Rogozin si sefii serviciilor de informatii rusesti. Propunerile avansate de catre Comisia Europeana (CE) prevad totodata aprofundarea sanctiunilor economice din faza trei decise la sfarsitul lui iulie si care vizeaza accesul pe piete de capitaluri, apararea, bunurile cu dubla folosinta civila si militara si tehnologii sensibile.

Principalele piste ar consta in restrangerea si mai puternica a accesului Rusiei pe pietele financiare europene, in inasprirea conditiilor vanzarii de echipamente care pot sa aiba o utilizare militara si a tehnologiilor pentru exploatare petroliera.

Cu scopul de a prmite o adoptare rapida a sanctiunilor, liderii europeni din tarile membre NATO ar putea sa profite de prezenta la Summitul de la Newport pentru a da unda verde seriei de masuri elaborate de catre ambasadori la Bruxelles. Acestia din urma urmeaza sa se reuneasca din nou vineri, ziua in care UE va lua decizia, potrivit ministrului italian de Externe Federica Mogherini.