Aproximativ zece cetateni americani lupta alaturi de insurgentii islamisti din gruparea sunnita Stat Islamic, a anuntat, joi, Pentagonul, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Noi estimam la aproximativ 100 numarul cetatenilor americani care lupta in prezent in Siria, dar nu stim exact caror grupari apartin. Credem ca zece americani fac parte din gruparea Stat Islamic (SI)", a declarat joi colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului. El nu a precizat daca cei zece cetateni americani se afla in Siria sau in Irak, cele doua tari in care a aparut gruparea Stat Islamic. La sfarsitul lunii trecute, Washingtonul a confirmat moartea unui american, ucis in Siria in timp ce lupta alaturi de islamisti, si a declarat ca ancheteaza cazul altui american care ar fi avut aceeasi soarta.

SUA si-au exprimat public la cel mai inalt nivel nelinistile cu privire la riscurile pe care le reprezinta islamistii occidentali, in special cand revin in tarile lor.
Presedintele Barack Obama urmeaza sa conduca la sfarsitul lunii septembrie o reuniune speciala a Consiliului de Securitate al ONU, consacrata amenintarii pe care o reprezinta islamistii straini in Siria si in Irak.