"Exista un acord de principiu asupra noilor sanctiuni. O decizie finala va fi luata luni, prin procedura scrisa", a declarat pentru AFP un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. Presedintii in exercitiu ai Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si Consiliului European, Herman Van Rompuy, "ii vor informa pe sefii de stat si de guvern intr-o scrisoare trimisa in cursul acestei seri (vineri)", a precizat sursa citata, citata de Mediafax.

Ambasadorii "au aprobat in cursul acestei seri (vineri) un ansamblu de masuri restrictive aditionale in raport cu situatia din Ucraina", a anuntat o alta sursa diplomatica europeana. "Pachetul cuprinde masuri consolidate vizand accesul la pietele de capital, apararea, bunurile cu dublu uz civil si militar si tehnologiile sensibile, dar si o noua lista cu persoane ce vor fi adaugate pe lista cu sanctiuni tintite (inghetarea averilor, interdictii de viza", a precizat aceasta sursa.

Textul va fi finalizat la sfarsitul saptamanii, iar o procedura scrisa de adoptare va fi anuntata luni dimineata. Dupa ce vor fi adoptate oficial, aceste noi masuri vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE, fapt ce va permite intrarea lor in vigoare, probabil de marti, potrivit aceleiasi surse. "Aceasta este dovada ca guvernele din cadrul UE sunt pregatite sa faca ceea ce trebuie pentru a-i arata Rusiei consecintele sanctiunilor sale", a apreciat o a treia sursa diplomatica.