Tesla Motors a decis sa construiasca cea mai mare fabrica de baterii litiu-ion din lume in Nevada, stat care i-a oferit facilitati fiscale in valoare de pana la 1,3 miliarde de dolari, estimand ca proiectul va genera o crestere a economiei regiunii cu 100 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani.

Guvernatorul Nevadei, Brian Sandoval, a declarat ca fabrica de baterii a producatorului de masini electrice, cu 6.500 de angajati, va mari cu 4% PIB-ul statului, unde somajul este de 7,7%, al treilea cel mai ridicat din Statele Unite, transmite Bloomberg. Tesla nu va plati taxe pe vanzari in urmatorii 20 de ani si nici taxe pe proprietate sau pe profit timp de 10 ani, relateaza Mediafax.

"Este acest acord bun pentru noi? Acest acord ne depaseste cu mult asteptarile", a spus Sandoval intr-o conferinta de presa la Carson City. Fabrica, cu o suprafata de 465.000 de metri patrati, in forma de diamant, va fi situata intr-un parc industrial la est de orasul Reno. Unitatea face parte din planul directorului general al Tesla, Elon Musk, de a reduce preturile automobilelor electrice de lux pe care le produce.

Musk a avut de ales pentru constructia fabricii, al carei cost initial a fost estimat la 5 miliarde de dolari, intre statele Arizona, California, Nevada, New Mexico si Texas. "Aceasta fabrica este importanta pentru viitorul Tesla. Fara ea nu putem produce o masina de serie", a spus Musk.

El a aratat ca facilitatile fiscale oferite de Nevada nu sunt cele mai mari, dar ca acest stat aproba rapid proiectele. Proiectul Tesla este unul dintre cele mai mari proiecte industriale din Statele Unite, in privinta numarului de locuri de munca si a investitiei, a declarat Dennis Cuneo, presedinte al DC Strategic Advisors si fost director la Toyota Motor, care a acordat consultanta autoritatilor din Nevada.

"Tennessee a cheltuit acum cativa ani aproape 1 miliard de dolari pentru a atrage grupul Volkswagen sa deschida o fabrica, iar investitia era mai mica, ca si numarul locurilor de munca, fata de proiectul Tesla", a aratat Cuneo. Pentru Nevada, investitia Tesla este o dovada ca isi poate diversifica economia, dincolo de jocurile de noroc si constructiile de locuinte.

Musk a declarat la sfarsitul lunii iulie ca statul castigator va trebui sa suporte circa 10% din costul estimat de constructie a fabricii. Facilitatile fiscale oferite de Nevada, stat ale carui venituri sunt estimate pentru acest an la sub 9 miliarde de dolari, vor fi cele mai mari din istoria statului. Aceste facilitati ar putea atinge 1,3 miliarde de dolari pentru un proiect de 10 miliarde de dolari, propus de Testa pentru urmatorii 13-15 ani.

Investitia initiala a Tesla in cladiri si echipamente va fi de 5 miliarde de dolari. Musk a aratat ca alte state vor fi in atentia companiei pentru alte proiecte, intrucat Tesla va avea nevoie de mai multe astfel de fabrici pentru a ajunge la vanzarea a sute de mii de vehicule electrice pe an.

Tesla intentioneaza sa inregistreze vanzari de cel putin 500.000 de masini electrice anual si sa livreze sisteme de baterii care sa stocheze energie solara pentru locuinte si companii. In prezent, pretul de pornire al unui automobil Tesla S este de circa 70.000 de dolari. Panasonic, principalul furnizor al Tesla de celule litiu-ion, a anuntat in iulie ca intentioneaza sa participe la fabrica de baterii, dar nu a precizat cat va investi. Actiunile Tesla au crescut cu 90% in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri