Liderii separatistilor de la Donetk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sambata fortele guvernamentale ca au incalcat armistitiul intrat in vigoare cu o zi inainte, relateaza AFP. La randul sau Kievul ii acuza pe separatisti de acelasi lucru.

"Ieri (vineri), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de racheta la periferia Donetkului, precum si un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia", o regiune vecina cu Donetk, a declarat pentru AFP Vladimir Makovici, un oficial din cadrul Parlamentului separatist. Armistitiul a intrat in vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora Romaniei), dupa un acord incheiat la Minsk intre Kiev si rebeli, relateaza Mediafax.

La randul sau, Kievul a acuzat sambata rebelii prorusi ca au tras asupra pozitiilor armatei. "Vineri au fost 28 de focuri de arma impotriva pozitiilor fortelor ucrainene, dintre care zece dupa intrarea in vigoare a armistitiului", a declarat purtatorul de cuvant militar ucrainean, Andrii Lisenko, in cursul unei intalniri cu presa. Aceste tiruri au avut loc in regiunile Donetk si Lugansk, doua bastioane ale separatistilor prorusi, potrivit acestui purtator de cuvant.

"Fortele din cadrul operatiunilor antiteroriste respecta cu scrupulozitate ordinul de incetare a focului", a adaugat el.

Pe de alta parte primaria din Donetk a anuntat sambata dimineata ca noaptea de vineri spre sambata a fost calma. “Nu am primit nicio informatie cu privire la focuri de arma, salve de tunuri sau explozii in oras", se mentioneaza in anuntul Primariei.

"Sper ca incetarea focului va fi de durata. Daca ati fi locuit in apartamentul meu in timpul acestor bombardamente, sa fiti nevoiti sa sariti dimineata din pat, ati intelege cat de bucuros sunt ca s-a ajuns la o incetare a focului", a marturisit pentru AFP Vasili, afirmand ca va implini 50 de ani duminica, daca va "mai fi in viata". Ali, in varsta de 24 de ani, un student la medicina venit din Irak, sustine ca s-a intors in Donetk vineri dupa anuntarea armistitiului. "Am auzit ca totul va reveni la normal cu acest armistitiu. Imi place la Donetk si vreau sa traiesc in continuare aici si sa imi termin studiile", a afirmat el.

La Mariupol, port strategic situat pe litoralul Marii Azov, care se temea in ultimele zile de un asalt al prorusilor, situatia este, de asemenea, calma.
Doi voluntari din batalionul Azov, care lupta alaturi de trupele ucrainene, au confirmat pentru AFP ca noaptea a fost "foarte calma" si ca nu au auzit niciun zgomot suspect. Kievul si rebelii prorusi au semnat, vineri, la Minsk un armistitiu care sa puna capat unui conflict care dureaza de cinci luni in estul Ucrainei si care s-a soldat cu 2.600 de morti si jumatate de milion de refugiati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri