Moscova este pe cale sa isi consolideze prezenta militara in aceasta regiune bogata in hidrocarburi, ravnite si de alte tari precum Canada si Norvegia.
Presedintele Vladimir Putin a ordonat in septembrie redeschiderea acestei baze situate in arhipelagul Noua Siberie, in estul Oceanului Arctic, si abandonat in 1993, relateaza Mediafax.

El a justificat la momentul respectiv aceasta decizie prin necesitatea de a supraveghea ruta martima din nord, un proiect strategic menit sa joace un rol tot mai mare in schimburile internationale. Flota, care a parasit sambata portul Severomorsk, in nordul Rusiei, include doua nave de debarcare ce vor fi insotite de mai multe spargatoare de gheata, a anuntat un purtator de cuvant al regiunii militare Vest, Vadim Serga, pentru agentia Itar-Tass.

"Misiunea principala a acestei expeditii, asigurata de vapoare ale Flotei Nordului in Oceanul Arctic, consta in furnizarea de personal si material pentru primul detasament care va ocupa din acest an noua baza permanenta de pe Insulele Noua Siberie", a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev. In septembrie, un detasament de nave militare rusesti, condus de crucisatorul cu propulsie nucleara Piotr Veliki (Petru cel Mare), a adus un prim transport cu material si echipamente pentru reconstruirea bazei si a aerodromului sau, intr-o regiune unde temperaturile pot ajunge pana la minus 50 de grade Celsius.