Potrivit acestui sondaj realizat de YouGov/Sunday Times, tabara celor care sustin independenta este creditata cu 51% din intentiile de vot, in timp ce tabara opozantilor numara 49%, potrivit Mediafax.

Desi diferenta de doua puncte se inscrie in marja de eroare a sondajului, rezultatele cresc in mod spectaculos suspansul inaintea referendumului din 18 septembrie, care ofera sanse serioase Partidului National al premierului scotian Alex Salmond. Unionistii din cadrul "Better Together", sustinatori ai mentinerii Scotiei in interiorul granitelor Marii Britanii, au fost pe primul loc timp de multe luni, dar diferenta fata de separatisti s-a redus considerabil in sondajele din ultimele zile.

Potrivit lui Alistair Darling, directorul de campanie al "Better Together", ultimul sondaj arata ca referendumul "va fi foarte strans". "Ne bucuram de aceasta batalie", a adaugat el. "Nu este batalia Angliei - este batalia Scotiei, pentru copiii Scotiei, pentru nepoti si generatiile care vor veni. Vom castiga aceasta batalie".

Citeste si:

Directorul executiv al campaniei de sustinere a independentei, Blair Jenkins, a cerut taberei sale sa ramana focalizata pe obiectiv: "Chiar daca acest sondaj (YouGov) ne plaseaza usor in fata, alte sondaje arata ca mai avem de facut progrese pentru a castiga". Sunday Times sustine, de asemenea, ca regina Elizabeth II "se intereseaza indeaproape" de referendum si a cerut sa fie tinuta la curent zilnic.

Marile partide britanice, intre care partidul conservator al premierului David Cameron, urmeaza sa dezvaluie un plan ce prevede un transfer de putere catre Scotia. In urma cu o luna, un sondaj YouGov publicat la 7 august credita cu 61 la suta din intentiile de vot adversarii independentei si cu 39 la suta pe cei ai separarii de Marea Britanie, ceea ce insemna o diferenta de 22 de puncte.

Marti, un alt sondaj YouGov pentru cotidianul The Times arata o reducere neta a diferentei, cu 47 la suta dintre persoanele intervievate dispuse sa voteze in favoarea independentei si 53 la suta impotriva.