Norvegia si-a exprimat luni intentia de a inchiria locuri de inchisoare in Olanda, pentru a-si decongestiona sistemul carceral, supraaglomerat, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Cu scopul de a ne creste in mod substantial capacitatea carcerala pe termen scurt, negociem in prezent cu autoritatile olandeze pe tema inchirierii unui spatiu de detentie in Olanda", a declarat ministrul norvegian al Justitiei Anders Anundsen, citat intr-un comunicat. In lipsa locurilor, aproximativ 1.300 de persoane asteapta sa-si ispaseasca pedepsele in aceasta tara scandinava, potrivit ministerului. Lucrari importante de intretinere in inchisorile existente, amanate mult timp, risca sa conduca la o supraaglomerare si sa antreneze inchiderea temporara, partiala sau totala a unor inchisori, a adaugat ministerul. "Stuatia este urgenta", a subliniat Anundsen.

Potrivit postului TV2 Nyhetskanalen, este vora despre inchirierea a pana la 300 de locuri in inchisori din Olanda. Dispunand de locuri vacante in penitenciare, autoritatile olandeze au reactionat in mod pozitiv. "Olanda si Norvegia au incheiat un acord preliminar pe tema inchirierii unei capacitati carcerale olandeze de ordinul a cateva sute de locuri", a anuntat Ministerul olandez al Securitatii si Justitiei intr-un comunicat separat. Detinutii isi vor ispasi pedepsele in regim penitenciar norvegian - cunoscut ca liberal -, sub responsabilitatea unui guvernator de inchisoare norvegian, si vor reveni in tara dupa ispasirea pedepsei, a precizat aceeasi sursa. Olanda inchiriaza deja locuri de inchisoare Belgiei, o tara afectata de asemenea de o suprapopulare carcerala. Este vorba despre un intreg penitenciar, la Tilburg. Norvegia intentiona si anul trecut sa inchirieze locuri de inchisoare in Suedia vecina, dar acest proiect s-a lovit de reticente la Stockholm, circumspect la ideea de a fi nevoit sa-si adapteze legislatia.