Directorul SIS a afirmat ca tensiunile din regiune "se rasfrang negativ" asupra situatiei din Republica Moldova, iar autoritatile de la Chisinau analizeaza periodic riscurile si amenintarile la adresa securitatii statului. "Este important sa fim vigilenti, sa nu raspundem provocarilor din partea acelor forte care nu doresc binele tarii noastre", a declarat oficialul.

El a adaugat ca, in acest context, a fost realizata o harta a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii statului. "As mentiona ca peste 100 de ONG-uri, servicii si organizatii, partide, mass-media sunt gata sa sfasie acest pamant, sa rupa in bucati tara", a avertizat Mihai Balan, mentionand ca SIS "cunoaste si monitorizeaza in limitele legislatiei aceste structuri si persoane".

Directorul Serviciului de Informatii si Securitate a mai declarat ca problema transnistreana este cea mai mare amenintare la adresa securitatii Reublicii Moldova. "Ce pericol poate fi mai mare decat atunci cand 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formatiuni separatiste, stationeaza ilegal trupe straine, sunt organizate anumite grupari care se ocupa cu contrabanda, crime organizate", a notat Mihai Balan, scrie Mediafax.

Citeste si:

El a adaugat ca factorii majori de risc de origine economica sunt generati de dependenta fata de sistemul energetic, precum si de alte ramuri ale economiei. Embargoul impus asupra importurilor de legume si fructe, vin si struguri este, de asemenea, un pericol pentru securitatea statului.

"De asemenea amenintari asupra securitatii statului sunt amenintarile asimetrice, aici e vorba de problema terorismului, de migratia ilegala, contrabanda, proliferarea armelor de distrugere in masa, crima organizata", a conchis directorul SIS.