Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de noile sanctiuni pe care Uniunea Europeana se pregateste sa le anunte, restrictiile vizand importurile anumitor masini sau produse din industria usoara, a precizat joi un consilier al Kremlinului, citat de AFP.

"Ministerul Economiaei a pregatit deja, din cate stiu, lista produselor" care vor fi vizate de noile masuri, pe langa produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat acest consilier, Andrei Belousov, pentru agentia de presa RIA Novosti.

"Dar sper ca bunul simt va prevala si nu vom fi constransi sa adoptam aceste masuri", a adaugat el.
Surse europene au declarat antreior ca statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru ca noile sanctiuni economice impotriva Rusiei sa intre in vigoare de vineri, informeaza Mediafax.

In functie de evolutia din teren, pachetul de sanctiuni poate fi reexaminat.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa explice in cursul zilei aceasta decizie, adoptata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida unei detensionari a situatiei in Ucraina, a adaugat una dintre sursele citate.

Citeste si:
Rusia pregateste un nou embargo pentru Occident
Rusia ameninta Occidentul cu...

Declaratia "va mentiona ca, in functie de evolutia din teren, pachetul de sanctiuni poate fi reexaminat", a adaugat o alta sursa. Ea va preciza de asemenea ca statele UE "vor analiza pana la sfarsitul lunii septembrie aplicarea planului de pace" in Ucraina, a precizat sursa.

Sanctiunile, care vor intra in vigoare vineri, odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE, au fost adoptate formal luni seara, dar statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la momentul aplicarii lor. Noile sanctiuni urmeaza sa restranga accesul marilor companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si al filialei petroliere a Gazprom, la pietele de capital.

De asemenea, vor fi adaugate cateva zeci de nume la lista celor aproximativ o suta de personalitati ruse si ucrainene proruse vizate de sanctiuni, precum blocarea activelor si interdictii de viza.

Citeste si:
Producatorii din UE vor sa exporte alimente catre Rusia prin Elvetia
Producatorii din UE cauta cai...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rusia: conflictul ucrainean, un pretext in "razboiul sanctiunilor"