Noile sanctiuni adoptate de Uniunea Europeana impotriva Rusiei, care urmeaza sa intre in vigoare vineri, vizeaza sase mari companii din domeniul apararii si energiei, carora li se adauga 24 de oligarhi si lideri separatisti ucraineni, a anuntat joi Consiliul European, potrivit AFP.

Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii rusesti din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic". Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, conform unei surse europene.

Consiliul European a mai precizat ca 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", vor fi adaugate vineri pe lista sa cu persoanele si entitatile vizate de noile sanctiuni, noteaza Mediafax.

Aceste nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni, respectiv interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si blocarea activelor, "in timp ce 23 de entitati raman supuse blocarii activelor in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

Situatia din Ucraina, sub lupa CE

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi ca UE va realiza pana la sfarsitul lui septembrie o "evaluare exhaustiva" a progreselor din Ucraina in cadrul planului de pace si, in functie de aceasta evaluare, intentioneaza sa "amendeze, suspende sau sa abroge" sanctiunile impotriva Rusiei.

Citeste si:
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa
Wildberries, cel mai mare...

"In urma acestei evaluari si daca situatia din teren o permite, Comisia si Serviciul de Actiune Externa al UE sunt invitate sa faca propuneri pentru a amenda, suspenda sau abroga setul de sanctiuni, in totalitate sau partial", a declarat Van Rompuy, dupa decizia statelor membre de a aplica incepand de vineri noile sanctiuni economice impotriva Rusiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companii de paza amendate pentru trucarea unei licitatii Romsilva