Fondatorul si fostul presedinte al WorldCom, Bernard Ebbers, va ispasi pedeapsa de 25 de ani de inchisoare la care fusese condamnat in urma cu un an
Un tribunal federal din New York a mentinut intacta sentinta de 25 de ani de inchisoare pentru Bernard Ebbers. Acesta inaintase un apel impotriva sentintei pronuntate in iulie 2005, in cadrul procesului privind colapsul WorldCom, un gigant al telecomunicatiilor de peste ocean.

Ebbers, in varsta de 64 de ani, fusese gasit vinovat de frauda, dupa ce judecatorii au descoperit o gaura de 11 miliarde de dolari in conturile companiei pe care o conducea. Instanta judecatoreasca si-a argumentat decizia prin aceea ca actinile intreprinse Ebbers au fost folosite cu scopul prcis de a realiza o imagine infloritoare de profitabilitate a WorldCom, relateaza BBCNews.

In ultimul an Ebbers a asteptat solutionarea apelului sau in inchisoare, avocatii sai anuntand deja ca vor merge mai departe in instanta pana in momentul in care clientul sau va fi achitat. Sentinta in acest caz este una dintre cele mai dure de pana acum din istoria scandalurile desfasurate de-a lungul timpului in sectorul corporatiilor amerciane, judecatorii afirmand ca vor sa faca din Ebbers un exemplu, decizia fiind una dura, dar rezonabila.

Falimentul unei povesti de succes

Chiar daca procesul si falimentul grupului energetic Enron a fost unul mult mai rasunator, existand suspiciuni si de implicare a Administratiei americane, falimentul WorldCom a reprezentat cel mai mare faliment din istoria corporatista a SUA. Aproximativ 20.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, iar actionarii au pierdut peste 180 de miliarde de dolari dupa ce compampania a intrat in faliment.

Nascut in Edmonton, Canada, pe data de 27 august 1941, Bernard Ebbers a muncit ca antrenor de baschet, profesor si sef de depozit, inainte de a ajunge sa detina un lant hotelier, care l-a propulsat catre stralucita cariera in telecomunicatii.

In lumea dura a telecomunicatiilor de peste Ocean, Ebbers si-a intrecut rivalii si a reusit sa profite de avantajul unui contract de monopol cu gigantul telecom american AT&T, prin care Ebbers se obliga sa ofere contracte la preturi de targ. Cu o avere care se inmultea foarte repede, Ebbers a reusit sa cumpere in 1995 compania WilTel Network, pentru 1,2 miliarde de dolari, ulterior aceasta devenind Worldcom.

La jumatatea anului 1999, actiunile companiei au atins valoarea maxima, Ebbers devenind o vedeta pe Wall-Street. Compania pe care o fondase raporta constant rezultate financiare remarcabile, preturile actiunilor explodand si imbogatind actionarii majoritati. Insa, in urma unei incercari nereusite de preluare a rivalului mult mai mare Sprint, afacerile dubioase si conturile umflate ale WorldCom au inceput sa iasa la iveala.

In 2002 Ebbers si-a dat demisia, in acelasi an in care WorldCom a intrat sub protectia legii falimentului. Compania a reusit sa redereseze doi ani mai tarziu, sub titulatura de MCI, fiind achizitionata de Verizon Communications.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri