Comisia Europeana (CE) a cerut inca odata autoritatilor bulgare sa suspende lucrarile la constructia gazoductului South Stream, avertizand asupra unor posibile sanctiuni impotriva Bulgariei si chiar a Serbiei, desi aceasta din urma nu este membru UE.

"Am cerut guvernului de la Sofia sa suspende lucrarile de constructie pentru conducta South Stream", a declarat Marlene Holzner, purtator de cuvant pe teme de energie a CE, relateaza Mediafax, care citeaza novinite.com. Holzner a spus ca procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru nerespectarea legislatiei UE in legatura cu proiectul South Stream este inca in vigoare. Procedura a fost lansata la inceputul lunii iunie.

Raspunzand la o intrebare despre planurile Serbiei in privinta South Stream, Holzner a admis ca Uniunea Europeana nu poate impune sanctiuni impotriva statelor care nu sunt membre, dar a adaugat ca problema ar putea fi dezbatuta de catre Comunitatea Energetica, un forum care include si state din afara UE si care dispune de "propriile instrumente". Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Serbia.
Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale. In acest caz, proiectul este condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni.

Constructia gazoductului South Stream a inceput in 2012, urmand ca primele livrari sa se faca in 2016. Proiectul presupune ca gazoductul sa fie complet operational in 2018.

Citeste si:
Rusia si China, proiect urias in industria gazelor
Rusia si China, proiect urias...

Sursa foto: Mediafax FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia, dupa abandonarea South Stream: negocieri pentru o noua conducta