Lukoil a cerut ANRM sa aprobe prelungirea cu sase luni, pana in mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagra, din cauza unor intarzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic si a unor acumulari de gaze "potential periculoase" in zona de foraj.

Inceperea forajului in perimetrul EX-29 Est Rapsodia, concesionat de Lukoil Overseas, parte a grupului Lukoil, era programata pentru 1 octombrie, dar trebuie amanata din cauza unor "complicatii", precum durata mai mare de timp necesara pregatirii unei platforme petroliere de foraj pentru subtraversarea Stramtorii Bosfor si reasamblarea ei in Portul Constanta, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, a fost identificata existenta unor acumulari de gaze de mica adancime, potential periculoase, motiv pentru care a fost necesara modificarea locatiei initiale a sondei si efectuarea unor schimbari in documentatia proiectului de constructie.

"Este cunoscut faptul ca in sectorul romanesc al platformei continentale a Marii Negre se gasesc acumulari de gaze situate la mica adancime, care pot periclita lucrarile de foraj a unei sonde si alte activitati, astfel incat, in mod obiectiv, titularul a avut nevoie de un timp suplimentar pentru a schimba locatia initiala a sondei si a face unele modificari in documentatia proiectului de constructie a acesteia, in scopul evitarii efectelor periculoase ale unor astfel de acumulari de gaze", se mentioneaza in nota de fundamentare, scrie Mediafax.

Prelungirea perioadei de explorare presupune modificarea acordului de concesiune printr-un act aditional, operatiune care se realizeaza prin hotarare de guvern. Lukoil Overseas a contractat o platforma de foraj de la compania Sedco Forex, care derula lucrari in Golful Mexic. Platforma a ajuns in Portul Constanta, unde este reasamblata dupa ce a fost demontata pentru a putea trece pe sub podurile peste Stramtoarea Bosfor.

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare al perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost incheiat in 23 februarie 2011 intre ANRM si Lukoil Overseas Atash BV (cu o participatie de 80%) impreuna cu Vanco International Ltd (20%).

Lukoil Overseas va sapa o sonda in perimetru, unde a identificat in urtma lucrarilor de prospectare realizate "doua zone de interes". Perioada de explorare a fost stabilita la 5 ani de la data intrarii in vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, si este impartita in doua faze, una obligatorie si una optionala.

Conform acordului de concesiune, programul obligatoriu de lucrari aferent primei fazei a perioadei de explorare este esalonat pe 36 de luni, respectiv in perioada 4 noiembrie 2011-4 noiembrie 2014.

Lucrarile vor incepe insa inainte de 4 noiembrie, data la care expira prima faza, obligatorie, din contractul de concesiune, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. In 2012, Romgaz Medias a primit o participatie de 10% din perimetrul mentionat, iar in 2013 firma PanAtlantic Petroleum a preluat 18%. In prezent, Lukoil Overseas detine 72% din concesiune.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri