Oficiali militari de rang inalt din cadrul NATO se reunesc la sfarsitul acestei saptamani, la Vilnius, pentru a discuta despre securitatea statelor baltice, anunta ministrul lituanian al Apararii, Juozas Olekas, citat de AFP.

"Este important pentru noi ca oficialii militari sa discute modalitatile de garantare a securitatii in regiunea baltica", a declarat Juozas Olekas. Reuniunea de trei zile va incepe vineri seara, la Vilnius, si se va concentra pe sistemul de comanda si pe rotatia trupelor NATO in regiune.

Alianta Nord-Atlantica a stabilit, cu ocazia summitului de la inceputul lunii septembrie, sa mentina "o prezenta militara permanenta" in tarile baltice, in contextul crizei din Ucraina. NATO efectueaza operatiuni pentru monitorizarea spatiului aerian baltic, iar 600 de militari sunt stationati in tarile baltice si in Polonia, arata Mediafax.

Germania a anuntat ca se va implica in apararea acestei regiuni, iar ministrul lituanian al Apararii a precizat ca Belgia, Danemarca si Ungaria s-au angajat sa trimita militari prin rotatie. Conform publicatiei germane Süddeutsche Zeitung, presedintele rus, Vladimir Putin, ar fi amenintat intr-o discutie cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, ca armata rusa poate invada Polonia, Romania si tarile baltice.

Citeste si:
Ofiterii de securitate din dosarul Gheorghe Ursu, achitati
Ofiterii de securitate din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Emanuel Macron, presedintele Frantei: NATO este in "moarte cerebrala"