Scotia si-a ratat independenta, dupa ce rezultatele partiale ale referendumului de joi arata un avans de cateva puncte procentuale pentru tabara unionista. Astfel, potrivit BBC dupa numararea aproape integrala a voturilor, 55,42% din scotieni au spus NU si 44,58% au spus DA la referendum.

Update 9:44 BBC News tireaza ca dupa numararea voturilor din 31 din cele 32 de comisii, conduc unionistii. Astfel 55,42% din scotieni au votat impotriva independentei Scotiei si 44,58% au fost pro.

Cum au deschis ziarele britanice editia de vineri.

Update 00:46 Numaratoarea voturilor a inceput. Potrivit BBC, un sondaj al YouGov transmis recent arata ca raportul intre NU si DA este de 54% la 46%. Sondajul YouGov a fost bazat pe interviuri telefonice cu persoane care au fost la urne joi si care au fost intrebate cum au votat si reprezinta practic primul "exit poll" al referendumului, noteaza The Telepraph.

Stirea Initiala

Scotia ar putea sa isi rateze independenta la cateva procente in urma referendumului de joi. Potrivit The Guardian, ultimul poll realizat joi la referendumul pentru independenta arata ca scorul este in defavoarea independentei Scotiei. Astfel potrivit ultimului poll realizat de Ipsos Mori, 47% din voturi au fost pentru independenta si 53% impotriva independentei.

Scotia se lupta pentru redobandi independenta pe care a pierdut-o in urma cu trei secole, in cadrul unui referendum care a avut loc joi. Pana acum insa, balanta inclina fragil in favoarea celor care au votat impotriva independentei. Ultimul poll Ipsos Mori arata o diferenta de 6 puncte procentuale in favoarea celor care au pus stampila pe NU.

Referendum Scotia: In toate sondajele balanta inclina spre NU

Potrivit Reuters, 5 sondaje aratau mai devreme in cursul serii de joi ca 48% sunt pro independenta si 52% impotriva, alte 6 polluri arata ca raportul intre DA si NU este de 49% la 51%, in timp ce un altul arata o distanta de 6 puncte procentuale intre cele doua parti: 53% pentru NU si 47% pentru DA. 97% din electorat s-a prezentat joi la vot.

Independenta Scotiei parea un lucru sigur inainte de ziua votului, dupa ce tabara care sustine independenta s-a clasat anul acesta, in septembrie, pe primul loc intr-un sondaj YouGov, cu 47% opinii favorabile, in timp ce sustinatorii mentinerii Scotiei in interiorul Marii Britanii obtineau doar 45%. Sondajele de la urne insa arata insa o balanta care inclina in favoare celor care sunt contra independentei. Chiar si pollurile eliberate spre seara aratau un avans fragil al celor care sustin mentinerea Scotiei in Regatul Unit.

Independenta Scotiei a pus intreaga lume pe jar

Posibila iesire a Scotiei din Regatul Unit a tinut prima pagina in ultimele zile. Presa internationala a comentat in termeni adesea catastrofici viitorul unui "Regat Neunit", slabit pe scena internationala, si anticipa un seism politic la Westminster. Printre efectele pierderii Scotiei, care este solid ancorata la stanga, se numara si faptul ca daca ea paraseste Uniunea, laburistii vor pierde "batalioane" de alegatori, considerati indispensabili pentru a recuceri puterea.

Indiferent insa de rezultatul referendumului, situatia din Marea Britanie a iscat valuri. O mana de deputati galezi, englezi si nord-irlandezi revendica deja o autonomie compatibila cu cea a scotienilor. In Europa, catalanii, bascii, flamanzii si chiar si separatistii prorusi din Donbasul ucrainean urmaresc cu un interes extrem de puternic partida care se joaca la Edinburgh. Lumea s-a implicat in dezbatere. Presedintele american Barack Obama, premierul chinez Li Keqiang sau legenda rockului britanic Paul McCartney si-au exprimat sustinerea pentru ramanerea Scotiei in interiorul Marii Britanii. James Bond-ul scotian Sir Sean Connery este de partea celor care spun Bye.

Cititi si Lipsa unui exit poll, un deficit democratic?

Sursa foto: Shutterstock.com/ Steagul Scotiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri