Venezuela ar putea opri exportul de titei catre SUA

Venezuela ar putea intrerupe exportul de petrol catre Statele Unite ale Americii daca Washingtonul continua "ostilitatile" indreptate catre Caracas, a declarat, duminica, pentru agentia iraniana de presa Irna, ministrul venezuelean al petrolului, Rafael Ramirez, informeaza Reuters.

"Politica noastra este limpede. Daca SUA doreste sa aiba o politica ostila fata de noi, vom opri exportul de titei catre aceasta tara", a spus Ramirez.

Acesta considera ca "Iranul, daca ar fi fost atacat, cu siguranta ar fi actionat la fel".

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca a semnat un contract cu Venezuela pentru a ajuta aceasta tara sa-si dezvolte sectorul gazelor naturale

Gazprom va participa la un proiect global de dezvoltare a industriei gazelor naturale initiat de Venezuela pe termen mediu si lung.

Grupul rus controlat de stat Gazprom a semnat zilele trecute un contract cu compania de stat Petroleos din Venezuela, pe fondul vizitei la Moscova a presedintelui venezuelean Hugo Chavez, care a avut o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Proiectul in care se implica Gazprom include o evaluare a rezervelor, o estimare a cererii de gaz si asistenta la extractie, transport, depozitare si tratare a gazelor naturale din Venezuela.

Venezuela este cel de-al noulaea producator de petrol din lume, potrivit cifrelor furnizate in 2004 de Departamentul american al energiei. In schimb, rezervele de gaze naturale ale Venezuelei nu sunt suficient exploatate.

Gazprom estimeaza la 4.100 miliarde de metri cubi rezervele de gaz din Venezuela. Intreaga cantitate de 30 miliarde de metri cubi produsa anual este destinata exclusiv pietei interne.

Rusia este cel de-al doilea producator de petrol pe plan international si controleaza un sfert din rezervele mondiale de gaz natural.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri