Europa Centrala si de Est (CEE) va continua sa aiba un avantaj substantial ca destinatie a investitiilor straine directe (FDI), se arata intr-un studiu al Organizatiei de Comert Exterior a Japoniei, citat de Rompres. Un sondaj recent JETRO arata ca majoritatea companiilor nipone intentioneaza a construi noi centre de productie in Europa, considerand CEE drept o regiune principala candidata pentru aceste investitii, a declarat directorul diviziei europene a Departamentului de Cercetare JETRO, Masakazu Tachikawa.

Accesul celor opt foste republici sovietice la UE in 2004 a contribuit la imbunatatirea infrastructurii de afaceri in aceste tari, unde forta de munca ieftina si inalt specializata se constituie intr-un avantaj important fata de membrele vechi ale UE, a precizat Tachikawa. Volumul anual de FDI in regiunea CEE, care s-a situat la aproximativ 10 miliarde euro la mijlocul anilor 1990, a inceput sa creasca in anul 1997, ca urmare a accelerarii reformelor pentru aderarea la UE, nivelul FDI ajungand la 30 miliarde euro in anii 2004 si 2005. Investitiile companiilor nipone in regiune s-au majorat, de asemenea, la finele anilor 1990, in ciuda oscilatiilor pietelor locale, ajungand la 50 miliarde yeni in anul 2003.

Automobile, electrocasnice si computere

La finele anului 2005, Republica Ceha a fost a patra mare destinatie europeana pentru producatorii niponi, dupa Marea Britanie, Germania si Franta. Ungaria si Polonia s-au situat, de asemenea, printre primele 10 destinatii europene, in acest sens, a precizat Tachikawa.

Numarul subsidiarelor locale ale producatorilor niponi s-a dublat, in ultimii cinci ani. in ultimii 15 ani, de la caderea regimurilor comuniste din zona, CEE a devenit o regiune majora a producatorilor auto europeni, niponi si asiatici, precum Volkswagen, Renault, Fiat, Toyota, Suzuki, Hyundai si Daewoo.

Polonia gazduieste facilitati de productie ale producatorilor de electrocasnice gen frigidere, masini de spalat si aparate de aer conditionat din Europa, America, si Asia. Republica Ceha a devenit un producator cheie pentru industria mondiala de computere in timp ce Ungaria a atras mari volume de investitii din sectorul tehnologiei informatiei, a adaugat Tachikawa.

in perioada premergatoare accesului la UE din 2004, tarile din CEE au oferit diverse stimulente, au redus sau au eliminat taxele corporatiste, au creat zone speciale sau au redus tarifele pe importul facilitatilor de productie. in plus, salariile in CEE erau de sase-sapte ori mai mici decat in Europa Occidentala.

Romania si Ucraina, in dezavantaj

De la intrarea in UE, una dintre principalele schimbari a fost simplificarea procedurilor vamale, incluzand aici verificarea transfrontaliera a cargo-urilor, intre noile membre si restul Uniunii. Din anul 1995 pana in prezent, costurile cu personalul s-au majorat in regiune, salariile crescand aproximativ de doua ori. Daca in urma cu trei ani forta de munca a Budapestei era de sapte ori mai mica decat cea din Dusseldorf, Germania, acum forta de munca din capitala Ungariei a crescut ca pret cu 25 la suta, se arata in studiul JETRO.

Daca ridicarea acestor costuri din CEE pun in dezavantaj aceasta regiune fata de tari precum Romania sau Ucraina, diferenta fata de Occident se mentine inca. in fata unor tari ca Romania sau Ucraina, membrele CEE s-au vazut nevoite sa comute accentul investitional de pe productie pe industria serviciilor, cercetare si dezvoltare.

Investitiile straine in sectorul serviciilor este in crestere, in CEE, exemplele care se pot da fiind centrul Philips din Polonia, call center-ul British Telecom din Ungaria si sediul central regional al Hewlett-Packard din Republica Cehia.Investitiile in sectorul auto continua sa creasca, printre ultimele proiecte numarandu-se Kia si PSA Peugeot Citroen in Slovacia si Hyundai in Republica Cehia.

Studiul aminteste si de o serie de investitii din sectorul productiei de ecrane cu cristale lichide sau componente de productie ale acestora, multe din aceste centre fiind acum in Cehia si Polonia. in timp ce costurile fortei de munca din CEE sunt mai ridicate decat in China, CEE ramane totusi cu avantajul in termeni de acces pe piata europeana, multe din produsele fabricate in regiune fiind pentru consumul european.

Studiul estimeaza o crestere de patru la suta a CEE, intre anii 2005 si 2007 fata de cresterea de doar doua procente estimata pentru Occident.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri