Vanzarile retailiere din iunie, ajustate la calendar si la sezon, au crescut mai mult de 0,8 procente, cat au estimat analistii economici, a informat Oficiul Federal de Statistica citat de Rompres. Vanzarile au scazut cu 0,4 procente fata de luna iunie a anului trecut, luna iunie din 2005 avand o zi de cumparaturi in plus.

Campionatul Mondial, care a inceput in 9 iunie si s-a terminat in 9 iulie, a atras doua milioane de turisti straini in Germania. Comportamentul refractar la cumparaturi al germanilor din ultimele luni, perioada de recorduri ale ratei somajului, a fost punctul slab al Germaniei de la perioada de stagnare si pana acum.

Increderea consumatorilor germani pentru luna iulie a crescut la 7,8 puncte de la 7,0 puncte cat era pentru luna iunie. Perspectiva pentru viitorul apropiat este insa negativa ca urmare a prognozatei majorari a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA).

Decizia de majorare a TVA-ului de la 16 la 19 procente incepand cu 1 ianuarie 2007 a fost aprobata de Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german). Se estimeaza ca decizia de majorare a TVA-ului va aduce la buget aproximativ 20 miliarde euro. Guvernul german estimeaza o crestere economica de 1,6 procente pentru anul in curs si de un procent pentru anul viitor.