Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite si-a exprimat temerea ca Statele Baltice ar putea fi urmatoarea tinta a presedintelui rus Vladimir Putin, dupa ce acesta a organizat o agresiune impotriva Ucrainei, precizand intr-un interviu acordat Washington Post ca Rusia "isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste".

"Situatia (din Ucraina) se deterioreaza. Trupele rusesti sunt in continuare pe teritoriul Ucrainei. Aceasta inseamna ca Europa si lumea intreaga permit Rusiei sa fie o tara care nu numai ca isi ameninta vecinii, ci organizeaza si un razboi impotriva vecinilor sai. Este acelasi lucru cu terorismul international pe care il avem in Irak si Siria", a declarat Dalia Grybauskaite, potrivit editiei electronice a Washington Post, citat de Mediafax.

Presedintele lituanian a mers si mai departe, comparand comportamentul Rusiei cu cel al gruparii Stat Islamic in Irak si Siria. "Cred ca Rusia isi terorizeaza vecinii si foloseste metode teroriste", a precizat ea.

"In Ucraina este un razboi real. Uniunea Europeana si majoritatea liderilor lumii incearca sa vorbeasca despre aceasta ca si cum nu ar fi un razboi, ci un fel de sprijin acordat unor elemente teroriste. Am vazut Crimeea. La inceput au fost oamenii verzi dupa care armata rusa. Acum este acelasi lucru in estul Ucrainei. Si sunt sigura ca acesta nu este ultimul teritoriu unde Putin isi va demonstra puterile", a adaugat ea.

Rusia de astazi a lui Putin este pregatita si vrea sa mearga la razboi.

Presedintele lituanian considera ca in cazul in care sanctiunile vor fi slabe sau nu vor fi implementate, Putin va incerca sa uneasca estul cu sudul Ucrainei si cu Crimeea. "A spus recent ca in doua zile este capabil sa ajunga la Varsovia, Statele Baltice si Bucuresti. Asa ca este o amenintare deschisa la adresa vecinilor sai", a explicat ea, adaugand ca "Rusia de astazi a lui Putin este pregatita si vrea sa mearga la razboi", spre deosebire de Europa si Occident, care nu vor acest lucru.

Grybauskaite considera, de asemenea, ca tara sa este in pericol desi este membra NATO. Ea sustine ca Articolul 5 al Aliantei Nord-Atlantice privind apararea colectiva "nu il va opri pe Putin de la planurile sale daca acesta nu vede actiuni reale din partea liderilor europeni si internationali". "Ei doar vorbesc. Trebuie sa il oprim (pe Putin) in Ucraina. Si pana acum, acest lucru nu a fost inteles. De aceea spun ca in Europa de astazi, conducerea este preluata de Putin, nu de Occident", afirma ea.

Grybauskaite a reiterat criticile sale la adresa tarilor occidentale pentru ca au acceptat conditiile impuse de Putin la negocierile de la Minsk, ceea ce a insemnat practic "impartirea Ucrainei". "De ce suntem atat de preocupati sa nu il ofensam pe Putin, care in prezent trimite trupe pentru a ucide si pentru a ocupa teritoriul ucrainean? De ce nu suntem sensibili la ce simt ucrainenii? Mai devreme sau mai tarziu il vom numi terorist si criminal ...", a adaugat ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri