Profiturile mari obtinute din petrol de natiunile producatoare provoaca bancile centrale asiatice, cele mai mari surse mondiale de cash, si ridica datoriile Statelor Unite ale Americii, un rezultat putand fi majorarea ratei dobanzii de referinta a Fed, informeaza Rompres

Excedentul de cont curent al Kuweitului si Norvegiei este estimat a se majora la 311 miliarde dolari in acest an, de la 242 miliarde dolari inregistrati in 2005, conform unui raport din aprilie al Fondului Monetar International. Excedentul de cont curent al Asiei va fi de 253 miliarde dolari in acest an, de la 263 miliarde dolari anul trecut, estimeaza FMI.

Bancile centrale asiatice intentioneaza a investi excedentul de cash in titluri de valoare ale Trezoreriei SUA, acest lucru ajutand la finantarea deficitului de cont curent al SUA. Pe de alta parte, noii mari investitori mondiali vor cumpara imobiliare si actiuni in corporatii, vor aloca cash fondurilor private de capital, vor plasa banii in fonduri de hedging, de reducere a riscului, dupa cum vor investi si in pietele emergente, a declarat consilierul economic de la UBS AG, George Magnus.

"Vedem un trend in mod particular in afara activelor protejate de risc, precum titlurile de valoare ale Trezoreriei SUA", a declarat Emanuele Ravano de la Pacific Investment Management Co. in consecinta, aceasta evolutie inseamna ca SUA va plati mai mult pentru finantarea debitelor.

Perspectiva reducerii cererii pentru titlurile Trezoreriei SUA a atras atentia oficialilor guvernamentali. Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a atras atentia Congresului, in aceasta luna, ca trebuie sa mentina titlurile de valoare ale Trezoreriei SUA atractive. Eventualele cresteri ale pretului petrolului pot exacerba si deficitul comercial al SUA. Se pot crea astfel tensiuni economice globale, conform mai multor analisti citati de Bloomberg.

Din anul 1999 pana in anul 2005, veniturile celor 11 membre ale Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol, plus Rusia si Norvegia, au totalizat aproximativ 2.000 miliarde dolari, conform FMI. Pretul titeiului a crescut de peste doua ori in aceasta perioada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fluxurile de capital si comerciale