BERD a aranjat un imprumut in valoare de 200 de milioane de dolari pentru compania KOM Munai, subsidiara a grupului OMV Petrom in Kazahstan, pentru finantarea introducerii de noi tehnologii care protejeaza mediul si imbunatatesc eficienta operatiunilor petroliere.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va finanta jumatate din costul proiectului, iar restul fondurilor vor fi obtinute de la banci comerciale, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare. Programul de investitii al KOM Munai pentru urmatorii trei ani include introducerea unor tehnologii care vor conduce la reducerea semnificativa a consumului de apa si a timpului de forare. Proiectul mai prevede posibilitarea inlocuirii unor turbine producatoare de energie pe baza de gaze cu unele mai avansate.

KOM Munai detine licenta de exploatare a zacamantului de hidrocarburi Komsomolskoye din Kazahstan. BERD a anuntat in luna mai ca analizeaza acordarea unui imprumut de 200 de milioane de dolari care sa fie folosit de Kom Munai pentru finantarea cheltuielilor de capital necesare sustinerii si extinderii productiei exploatarii Komsomolskoye, precum si pentru refinantarea imprumuturilor primite de la companii din cadrul Petrom Group.

"Proiectul cu KOM Munai va promova aplicarea unor tehnologii moderne in managementul resurselor, care vor economisi apa si vor reduce emisiile de dioxid de carbon. Va fi pentru prima oara cand astfel de tehnologii avansate, dincolo de cerintele legislatiei nationale, vor fi aplicate in Kazahstan. Suntem multumiti sa sustinem activitatile clientului in doua dintre tarile in care BERD este prezenta, Kazahstan si Romania", a declarat Aida Sitdikova, director al BERD pentru Energie si Resurse Naturale in regiunea Rusia si Asia Centrala. Directorul general al Kom Munai, Thomas Melvin Quigley, a spus la randul sau ca imprumutul are rolul sa diversifice sursele de finantare ale activitatilor companiei in Kazahstan.

OMV Petrom este cea mai mare companie de petrol si gaze din Romania, realizand aproape toata productia de petrol din tara si aproximativ jumatate din cea de gaze naturale. Actionarii OMV Petrom sunt grupul austriac OMV (51,01%), statul roman (20,64%), Fondul Proprietatea (18,99%), restul de 9,36% din actiuni fiind listate la bursa.

BERD a investit pana in prezent in Kazahstan 6,5 miliarde de dolari, iar peste jumatate din proiectele finantate de banca au fost in sectorul privat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri