Societatea rusa de stat Rosneft si Exxon Mobil, cea mai mare companie americana in domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol in Marea Kara, din regiunea arctica, demonstrand ca aceasta poate deveni cea mai importanta sursa de petrol din lume, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul general al Rosneft, care a calatorit doua zile pe o nava de cercetari ruseasca pana la platforma de foraje unde a fost facuta descoperirea. Forajul a descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologica similara din imprejurimi sugereaza ca rezervele de petrol din zona ar putea fi mai mari decat cele din sectiunea americana a Golfului Mexic, a spus Secin.

"Depaseste asteptarile noastre. Aceasta descoperire are o importanta exceptionala, demonstrand prezenta hidrocarburilor in regiunea Arctica", a spus seful Rosneft.

Descoperirea a fost facuta pe fondul acutizarii dezacordurilor dintre Rusia si Statele Unite legate de actiunile presedintelui Vladimir Putin in Ucraina. Putul a fost forat inainte de termenul limita de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autoritatilor americane, in cadrul sanctiunilor care interzic companiilor din SUA sa lucreze in apele rusesti din regiunea Arctica.

Rosneft si Exxon nu vor mai putea sa efectueze alte foraje, blocand activitatile de explorare si dezvoltare din regiune, in pofida descoperirii anuntate sambata.

"Am descoperit hidrocarburi, dar este prematur sa facem speculatii in legatura cu rezultatul. Obiectivul nostru principal este sa finalizam lucrarile la put si sa oprim operatiunile in siguranta, in conformitate cu licenta data de guvernul SUA", a declarat Richard Keil, purtator de cuvant al grupului american.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri