Rusia a lansat o racheta din clasa Proton care a plasat pe orbita un satelit, a anuntat Agentia spatiala rusa, marcand astfel un prim succes pentru acest tip de lansator spatial, dupa un esec rasunator inregistrat in luna mai.

Racheta Proton-M a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan si a transportat in spatiu un satelit rusesc de comunicatii, a anuntat Agentia spatiala rusa (Roscosmos) intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

"La ora 05.26 GMT, satelitul s-a separat de lansator si a fost plasat pe orbita", precizeaza Roscomos. Rusia a suspendat zborurile spatiale ale lansatoarelor din clasa Proton-M dupa ce o astfel de racheta a esuat pe 16 mai in incercarea de a plasa pe orbita un satelit de telecomunicatii construit pentru Rusia de Airbus Defence and Space si care a ars in atmosfera. Lansatorul Proton a permis Rusiei sa castige milioane de dolari in fiecare an prin lansarea in spatiu a unor sateliti europeni si asiatici. Insa versiunea modernizata a rachetei Proton-M s-a confruntat insa cu o serie de probleme tehnice care au stirbit reputatia Rusiei, pana acum considerata o putere spatiala fiabila, care ofera o alternativa mai putin scumpa fata de lansatoarele americane si europene.

Sursa foto: Shutterstock.com/Racheta

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Nivelul de radiatii din orasul rusesc Severodvinsk a crescut de 16 ori