Mii de manifestanti prodemocratie continua sa conteste puterea luni, la Hong Kong, dupa o noapte de confruntari cu fortele de ordine, cererile catre Beijing vizand mai multa libertate politica, noteaza AFP.

Campania de nesupunere civila, care dureaza de cateva saptamani in fosta colonie britanica, a accelerat puternic in weekend, regiunea Hong Kong fiind afectata de cele mai puternice tulburari civile de la trecerea sa sub tutela chineza in 1997.

In scene de strada haotice, cu care Hong Kongul nu este deloc obisnuit, politistii au tras duminica seara, pana tarziu, salve repetate de gaze lacrimogene, in incercarea de a-i dispersa pe protestatari. Zeci de mii de persoane s-au adunat in cartiere din centru, revarsandu-se pana la Kowloon, pe continent, la nivelul insulei. Manifestantii, impotriva carora s-a folosit gaz cu piper, purtau pelerine de plastic si si-au acoperit fata cu folie de platic alimentara pentru a se proteja. Intr-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anuntat retragerea, luni de dimineata, a politiei antirevolta, relateaza Mediafax.

Guvernul vrea sa "elibereze drumurile ocupate"

Deoarece "cetatenii adunati in strada s-au calmat, politia antirevolta a fost rechemata", a anuntat Guvernul intr-un comunicat. In schimb, manifestantii sunt invitati sa "elibereze drumurile ocupate, cat mai rapid, pentru a lasa sa treaca vehiculele de urgenta si pentru restabilirea transportului public".

Insa multimea crestea ora de ora, iar luni dupa-amiaza cateva mii de persoane se adunasera in catierul Admiralty, principalul punct de intalnire al opozantilor, in apropierea sediului Guvernului, potrivit estimarilor unor jurnalisti AFP. Militanti prodemocratie au preluat controlul asupra a cel putin trei intersectii rutiere majore. "Suntem mai optimisti astazi, politistii nu sunt destul de numerosi sa incercuiasca locurile, iar manifestantii s-au reunit", a declarat pentru AFP Ivan Yeung, un protestatar in varsta de 27 de ani care a petrecut toata noaptea de duminica spre luni intr-o tabara instalata in cartierul comercial Causeway Bay.

Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulatia tramvaielor era perturbata, iar unele statii de metrou erau inchise. Numeroase scoli au ramas inchise, la fel si numeroase intreprinderi, perturband activitatea economica a acestei regiuni autonome plasate sub administratia chineza.

Studentii, care se afla de o saptamana in greva, sunt varful de lance al campaniei de nesupunere civila lansate cu scopul de a denunta ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternica de catre Beijing a afacerilor locale. Ei au patruns vineri in sediul Guvernului local, dupa care au fost evacuati fara menajamente de catre politie.

In fata mobilizarii studentesti, miscarea prodemocratie cea mai vizibila - Occupy Central - a intrat duminica in "batalie" si si-a indemnat sustinatorii sa devanseze o actiune de ocupare prevazuta pentru miercuri. Beijingul a anuntat in august ca viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar ca vor fi selectate doua sau trei persoane, de catre un comitet care le va abilita sa candideze.

"Extremisti politici"

Occupy Central reclama "retragerea" deciziei Chinei si "o relansare a procesului reformelor politice". Autoritatile locale este necesar sa prezinte Beijingului "un nou raport asupra reformelor politice, care sa reflecte deplin aspiratiile catre democratie ale poporului Hong Kongului", a subliniat Occupy. Insa presedintele Executivului Leung Chun-ying le-a cerut protestatarilor sa se intoarca acasa si sa "nu perturbe viata cotidiana a locuitorilor din Hong Kong". El a respins totodata zvonuri care circula pe retele de socializare potrivit carora puterea locala intentioneaza sa recurga la armata chineza, prezenta la Hong Kong. "Nu exista absolut nicio proba in acest sens", a spus el.

Manifestantii ii cer sa demisioneze. "Oricui are constiinta ar trebui sa-i fie rusine sa fie asociat cu un guvern pentru care opinia publica inseamna atat de putin", a subliniat Occupy. Potrivit postului RTHK, 41 de persoane ranite in cursul confruntarilor au fost spitalizate, iar alte 78 de persoane au fost arestate.

La Beijing, presa oficiala a denuntat actiuni ale unor "extremisti politici" care vor "sa profite de idealismul si entuziasmul studentilor pentru a promova un progres democratic". Potrivit site-ului american China Digital Times, care urmareste propaganda chineza, autoritatile au ordonat tuturor site-urilor chineze sa indeparteze "imediat" orice informatie despre manifestatiile de la Hong Kong.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri