Elvetienii au votat, duminica, la referendum, imporiva infiintarii unei case unice de asigurari de sanatate, cerere formulata de oponentii sistemului actual, relateaza AFP.

Astfel, 61,8 % dintre elvetieni au spus "nu" infiintarii unei case unice publice de asigurari de sanatate, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului organizat duminica in Elvetia. Pentru adoptarea textului, era necesara o dubla majoritate: majoritatea votantilor si majoritatea celor 26 de cantoane care formeaza Elvetia.

Casa unica, o initiativa lansata de stanga in Elvetia, ar fi inlocuit cele aproximativ 60 de case de asigurari de sanatate private, acuzate ca ii costa prea mult pe asigurati, potrivit Mediafax.

Casele de asigurari de sanatate private s-au opus textului si au salutat rezultatul referendumului. "Populatia nu doreste infiintarea unei case unice de asigurari de sanatate", a declarat Asociatia elvetiana pentru Asigurari (ASA), care a adaugat ca sistemul elvetian de sanatate "este unul dintre cele mai bune si mai performante din lume".

Sistemul actual de asigurari de sanatate din Elvetia prevede ca fiecare rezident in tara trebuie sa dispuna de o asigurare de sanatate de baza la una dintre cele 61 de companii de asigurari, care isi disputa clientii. Intr-o tara unde salariul mediu net este de 4.950 de franci elvetieni (4.100 de euro), cotizatiile pe care trebuie sa le plateasca membrii in fiecare luna se ridica la aproximativ 400 de franci elvetieni de persoana.

Citeste si:
PSD-ALDE-UDMR, criminali sub acoperire [EDITORIAL]
PSD-ALDE-UDMR, criminali sub...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Kovesi a fost votata de Consiliul UE pentru sefia Parchetului European