1. Bill Gates

1. Bill Gates

Valoare neta: 81,2 miliarde de dolari

Cel mai bogat american si-a folosit averea uriasa pentru a aduce o schimbare in lume. Prin intermediul Fundatiei "Bill & Melinda Gates" si-a donat aproape 30 de miliarde de dolari. A eradicat varicela, poliomielita e aproape videncata si sistemul de educatie american a primit o schimbare bine meritata. In prezent, Bill Gates se ocupa de eradicarea problemei tantarilor si a malariei, cu toate ca a reusit sa reduca numarul de cazuri cu aproape un sfert incepand cu anii 2000. Cu toate ca s-a retras de la carma companiei pe care a fondat-o, el continua sa adauge 9 miliarde pe an la avere datorita actiunilor pe care le are la diverse companii.

Sursa foto: Shutterstock/Bill Gates

2. Warren Buffett

2. Warren Buffett

Valoare neta: 68 de miliarde de dolari

Averea lui Warren Buffett continua sa creasca, desi doneaza mereu miliarde diferitelor cauze filantropice, iar acest lucru se datoreaza performantelor companiei Berkshire Hathaway. In ultimul an averea sa a crescut cu aproape 9 miliare de dolari, mai ales ca Berkshire Hathaway a avut venituri de 182 de miliarde de dolari si profit de aproape 20 de miliarde. Donatiile lui Warren Buffett pana acum se ridica la 23 de miliarde de dolari, in mare parte catre fundatia lui Bill Gates.

Sursa foto: Mediafax/Warren Buffet

3. Larry Ellison

3. Larry Ellison

Valoare neta: 48,6 miliarde de dolari

Larry Ellison a socat mediul de afaceri cand si-a anuntat retragerea de la carma companiei Oracle. Dupa ce a construit baze de date pentru CIA, Ellison a fondat Oracle in 1977 si de atunci nu a mai plecat. Va ramane totusi CTO la Oracle. Dependent de adrenalina, a fost primul om din Sillicon Valley care traia “pe repede inainte” si periculos. Dupa ce a suferit mai multe accidente cu bicicleta, Ellison s-a orientat catre yachting, unde este principalul sponsor pentru echipa Oracle USA, castigatoarea Cupei Americii la yachting. Pe langa acest lucru, a inceput sa investeasca in proprietatile din insula Lanai din arhipelagul Hawaii, valoarea investitiei ridicandu-se la aproape 300 de milioane de dolari.

Sursa foto: Shutterstock/Larry Ellison

4. Charles Koch

4. Charles Koch

Valoare neta: 42,9 miliarde de dolari

Capitalistul aprig Charles si fratele sau David au adaugat la imperiul lor substantial inca 5 miliarde in ultimul an. Noile achizitii precum Grup Flint, fabricant de cerneala si PetroLogistics merg foarte bine cu afacerile pe care le au cei doi frati. Charles a fost directorul Koch Industries din 1967, care detine conducte petroliere, rafinarii si fabricanti de materiale de constructii, de prosoape si chiar de pahare de unica folosinta. Pe langa avere, fratii Koch sunt interesati si de politica, ajutandu-i pe republicanii sa ajunga iar la putere.

Sursa foto: Facebook/Charles Koch

5. David Koch

5. David Koch

Venituri nete: 42,9 miliarde dolari

Cel mai bogat rezident al orasului New York, David Koch detine actiuni la a doua cea mai mare companie privata din America, Koch Industries, actiuni aflate in co-proprietate cu fratele sau. Muzeul Metropolitan de Arta din New York i-a dedicat lui David un loc special amenajat in incinta acestuia, purtand numele de Plaza David H. Koch. Printre donatiile sale, se afla si cele 3 milioane de dolari oferite senatorului republican Harry Reid in cursa pentru Senat.

Sursa foto: Facebook/David Koch

6. Christy Walton & family

6. Christy Walton & family

Venituri nete: 38,3 miliarde dolari

Christie Walton nu este doar cea mai bogata femeie din America, ci din lume, depasind-o cu un miliard de dolari pe mostenitoarea imperiului L’Oreal, Lilian Bettencourt. In Statele Unite, a doua cea mai bogata femeie este sora ei Alice Walton, cu o diferenta de 3 miliarde intre averea lor. Christie face parte din cea mai bogata familie din America, toti cei 4 membri din top avand o valoare cumulata a averilor de 150 de miliarde dolari. Ea a obtinut titlul de "cea mai bogata femeie" si datorita sotului ei John Walton care a pus bazele companiei First Solar.

Sursa foto: Youtube/Christy Walton interview Bless Me

7. Jim Walton

7. Jim Walton

Valoare neta: 36,6 miliare de dolari

Jim Walton este cel mai mare detinator de actiuni la Wal-Mart si cel mai mic dintre copiii miliardarului Sam Walton, aflat inca la carma companiei care genereaza vanzari de 476 de miliarde de dolari cu 11000 de magazine in toata lumea. Pe langa participarea lui la Wal-Mart, este si CEO-ul bancii Arvest, cu sucursale in Kansas, Arkansas, Oklahoma si Missouri. Banca valoareaza 1,8 miliare de dolari si are active de aproape de 15 miliarde de dolari si profit de 130 de milioane de dolari.

Sursa foto: Wikipedia/Jim Walton

8. Michael Bloomberg

8. Michael Bloomberg

Valoare neta: 34,3 miliarde de dolari

La mai putin de un an dupa ce a plecat de la primaria New York si cu toate ca a promis ca se va dedicat doar filantropiei, Michael Bloomberg s-a intors la compania pe care a fondat-o. Bloomberg s-a nascut in Bostin si are diplome de la John Hopkins si Harvard, a inceput munca la Wall Street in 1966 si apoi a FOST, timp de 12 ani primarul orasului New York. Totusi, Michael ramane un filantropist avid, donand 3 miliarde de dolari fundatiei Bill & Melinda Gates pentru eradicarea poliomielitei.

Sursa foto: Shutterstock/Michael Bloomberg

9. Alice Walton

9. Alice Walton

Valoare neta: 35,3 miliarde dolari

Alice Waton este unul dintre mostenitorii imperiului Wal-Mart, fondat de tatal sau in anul 1962. Avand o avere uriasa, aceasta s-a axat pe partea administrativa din zona artei, culminand la deschiderea Muzeului de Arta Crystal Bridges din orasul natal, Bentonville.

Sursa foto: Youtube/Alice Walton

10. S. Robson Walton

10. S. Robson Walton

Venituri nete: 35,3 miliarde dolari

S. Robson Walton este fiul cel mare al fondatorului Wal-Mart si presedintele companiei de aproape jumatate de secol. Pe langa asta, Walton detine o parte din actiunile Hyatt Hotels, mai exact peste 600 milioane dolari.

Sursa foto: Wikipedia/S. Robson Walton

Sursa foto: Shutterstock.com/Forbes