Vaticanul a oferit 100.000 de euro unui fond international destinat salvarii sitului fostului lagar de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau (sudul Poloniei), a anuntat luni conducerea muzeului, citata de AFP si data publicitatii de Mediafax.

"Suma nu este mare, dar posibilitatile noastre sunt limitate. Totusi, este expresia intregului nostru sprijin pentru proiectul Fundatiei Auschwitz-Birkenau", care gestioneaza fondurile, a afirmat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfantului Scaun, citat intr-un comunicat la muzeului.

Vaticanul este al 31-lea stat care ofera sprijin acestui fond, al carui obiectiv este colectarea a cel putin 120 de milioane de euro, o suma ce ar permite alocarea anuala intre sase si sapte milioane de euro pentru intretinerea fostului lagar, care se intinde pe o suprafata de 200 de hectare si cuprinde 155 de constructii in stare buna si 300 in ruine. Pana in prezent, 67 de milioane de euro din 102 promise au intrat in conturile fundatiei. Saizeci de milioane de euro au fost oferite de Guvernul german.

Lagarul Auschwitz-Birkenau, un loc plin de incarcatura istorica pentru comunitatea evreiasca

Anul trecut, valoarea lucrarilor realizate datorita fondurilor s-a ridicat la 3,5 milioane de zloti (837.000 de euro), urmand sa atinga 1,3 milioane de euro in acest an si 1,7 milioane de euro in anul viitor, a anuntat muzeul. Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care aproape un milion de origine evreiasca din diferite tari europene, au murit intre 1940 si 1945 in lagarul Auschwitz-Birkenau, infiintat de Germania nazista in sudul Poloniei ocupate.

Lagarul, transformat in muzeu si devenit simbol al Holocaustului, este vizitat de peste un milion de persoane in fiecare an.

Citeste si:
Polonia a implementat sistemul "Coridoare de urgenta"
Polonia a implementat...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Amazon opreste vanzarea decoratiunilor de Craciun cu Auschwitz