Manifestarile prodemocratie din Hong Kong, care au reunit zeci de oameni pentru o demonstratie de forta de Ziua Nationala a Chinei, a starnit un val de sustineri in diverse parti ale globului, relateaza AFP.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a facut apel la un "dialog real" care sa raspunda "aspiratiilor legitime" ale manifestantilor prodemocratie din teritoriul retrocedat in 1997 Chinei. "Cred ca trebuie sa vedem cum dialogul inlocuieste gazele lacrimogene sau paralizante", a declarat Patten intr-un interviu pentru BBC, potrivit Mediafax.

Anterior in cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestantilor. "Ma rog pentru ca vocea poporului din Hong Kong sa nu fie sugrumata nicioada", a declarat eroul luptei antiapartheid intr-un comunicat. "Si ma rog pentru ca Guvernul drept si plin de compasiune al Beijingului sa nu se teama de vointa poporului sau".

Marcand in modul lor 65 de ani de la intemeierea Republicii Populare China, manifestantii care cer introducerea votului universal deplin in 2017 au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numerosi decat oricand, desi nicio estimare fiabila nu era disponibila. Manifestatii de sustinere a "revolutiei umbrelelor" au avut loc pe diferite continente.

Manifestantii au fost in numar de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra si 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma sa aiba loc in 23 de orase din lume, intre care Paris, Melbourne, si Washington. In fata ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestantii arborau umbrele negre si galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

Citeste si:
Barcelona: Noi ciocniri violente intre separatisti si politie
Spania: Noi ciocniri...

Imnuri si sloganuri in cadrul manifestatiilor

"Hong Kong - lumea va sustine", sau "Nu ne puteti ucide pe toti", se putea citi pe pancartele realizate in graba pornind de la cutii de cereale sau paste. In Taiwan, multimea a cantat melodia "Boundless Oceans, Vast Skies" a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului.

"Am avut sentimentul ca trebuie sa ma mobilizez intr-un moment in care Hong Kong a ajuns la un moment de viata si de moarte", a declarat Lun Hon Wing, un manifestant din Hong Kong, student la universitatea nationala Sun Yat-sen din Taiwan. Primindu-l pe omologul sau Wang Yi la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane a lansat un apel la "retinere" si a reafirmat "sustinerea" acordata de Statele Unite "sufragiului universal la Hong Kong".

Yi a replicat ca manifestatiile tin de "afacerile interne ale Chinei". Marti, Marea Britanie, fosta putere coloniala, a anuntat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-si exprima "ingrijorarea" si "consternarea".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez si manifestantilor sa isi rezolve pasnic diferendul, iar Franta a facut apel la un "dialog pasnic" intre miscarea prodemocratie si autoritatile de la Hong Kong. Campania de nesupunere civila care dureaza de mai multe zile in aceasta fosta colonie britanie s-a intensificat brusc in ultimele zile, provocand cea mai grava criza politica de la retrocedarea Hong Kong-ului catre China, in 1997.

Citeste si:
Primarul Cherecheș roagă China să trimită doi medici și la Baia Mare
Primarul Cherecheș roagă...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Dorel de pe șos. Giurgiului, un cardiac din Vatra Dornei și efectul de fluture
Setari Cookie-uri