Manifestarile prodemocratie din Hong Kong, care au reunit zeci de oameni pentru o demonstratie de forta de Ziua Nationala a Chinei, a starnit un val de sustineri in diverse parti ale globului, relateaza AFP.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a facut apel la un "dialog real" care sa raspunda "aspiratiilor legitime" ale manifestantilor prodemocratie din teritoriul retrocedat in 1997 Chinei. "Cred ca trebuie sa vedem cum dialogul inlocuieste gazele lacrimogene sau paralizante", a declarat Patten intr-un interviu pentru BBC, potrivit Mediafax.

Anterior in cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestantilor. "Ma rog pentru ca vocea poporului din Hong Kong sa nu fie sugrumata nicioada", a declarat eroul luptei antiapartheid intr-un comunicat. "Si ma rog pentru ca Guvernul drept si plin de compasiune al Beijingului sa nu se teama de vointa poporului sau".

Marcand in modul lor 65 de ani de la intemeierea Republicii Populare China, manifestantii care cer introducerea votului universal deplin in 2017 au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numerosi decat oricand, desi nicio estimare fiabila nu era disponibila. Manifestatii de sustinere a "revolutiei umbrelelor" au avut loc pe diferite continente.

Manifestantii au fost in numar de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra si 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma sa aiba loc in 23 de orase din lume, intre care Paris, Melbourne, si Washington. In fata ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestantii arborau umbrele negre si galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

Imnuri si sloganuri in cadrul manifestatiilor

"Hong Kong - lumea va sustine", sau "Nu ne puteti ucide pe toti", se putea citi pe pancartele realizate in graba pornind de la cutii de cereale sau paste. In Taiwan, multimea a cantat melodia "Boundless Oceans, Vast Skies" a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului.

"Am avut sentimentul ca trebuie sa ma mobilizez intr-un moment in care Hong Kong a ajuns la un moment de viata si de moarte", a declarat Lun Hon Wing, un manifestant din Hong Kong, student la universitatea nationala Sun Yat-sen din Taiwan. Primindu-l pe omologul sau Wang Yi la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane a lansat un apel la "retinere" si a reafirmat "sustinerea" acordata de Statele Unite "sufragiului universal la Hong Kong".

Yi a replicat ca manifestatiile tin de "afacerile interne ale Chinei". Marti, Marea Britanie, fosta putere coloniala, a anuntat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-si exprima "ingrijorarea" si "consternarea".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez si manifestantilor sa isi rezolve pasnic diferendul, iar Franta a facut apel la un "dialog pasnic" intre miscarea prodemocratie si autoritatile de la Hong Kong. Campania de nesupunere civila care dureaza de mai multe zile in aceasta fosta colonie britanie s-a intensificat brusc in ultimele zile, provocand cea mai grava criza politica de la retrocedarea Hong Kong-ului catre China, in 1997.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri