Costul creditelor va creste din nou in zona euro, deoarece, nelinistita din cauza amenintarilor inflationiste, Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa urce, cu un clic, dobanda sa de politica monetara, a patra marire in ciclul actual, si cu siguranta nu ultima
Presedintele francez al bancii centrale, Jean-Claude Trichet, a descris deja decorul: este nevoie de o mare vigilenta, in fata riscurilor de derapaj al preturilor alimentat de petrolul scump, a avertizat acesta, in urma cu o luna, relateaza NewsIn. In jargonul BCE, unde fiecare cuvant este cantarit cu grija, "vigilenta" inseamna "crestere iminenta de dobanzi". Gardienii monedei euro se vor afla, de altfel, in persoana, la Frankfurt, in locul traditionalei reuniuni prin teleconferinta de la inceputul lunii august. Va urma o conferinta de presa.

Pentru cei 31 de experti care au fost intervievati de AFP si de Agentia de Informatii Financiare AFX News nu exista nici un dubiu: BCE va mari, cu de la un sfert de punct la 3%, principala sa dobanda. Aceasta schimbare a fost deja complet integrata pe piete. O crestere mai mare de o jumatate de punct este considerata putin probabila. Cu aceasta noua mutare, joi, BCE va accelera ritmul de crestere, pana in prezent, BCE crescand taxele sale in fiecare trimestru, incepand din luna decembrie.

Daca amploarea cresterii va fi mai mare, atunci va exista impresia ca BCE a intarziat sa dea un raspuns la dezvoltarile inflationiste, a subliniat Christoph Balz, economist la Commerzbank. Pentru BCE, conditiile de credit raman avantajoase, si proprii, pentru a sustine cresterea economica, care, conform datelor BCE, se va accelera progresiv.

In mod global, indicele care cuantifica nivelul de incredere in zona euro a atins cel mai inalt nivel din luna iulie a anului 2001, castigand 0,6 puncte pana la cota de 107, 7 puncte, conform datelor de la Eurostat, biroul european de statistica, publicate luni.

Nivelul scazut al dobanzilor este destinat sa modifice amenintarea inflatiei. De altfel, inflatia este alimentata de cresterea preturilor petrolului. In luna iulie, aceasta a atins cota de 2,5% dintr-un an, la fel ca si in lunile mai, respectiv iunie, arata o estimare a Eurostat. Preturile de consum continua sa creasca mai repede decat o solicita BCE-ul, al carui prag de toleranta este un prag mai mic de 2%, pe termen mediu.

In afara acestui aspect, BCE-ul se teme de caderile inflationiste ale petrolului scump. Sindicatele din zona euro ar putea sa solicite cresteri salariale mari, pentru a compensa cresterea preturilor, in special in ceea ce priveste carburantii si energia, si reducerea puterii de cumparare a salariatilor, declansand astfel cresterea generalizata a preturilor.

Astfel de pericole nu s-au concretizat inca, dar este cu siguranta mai bine sa previi decat sa vindeci. Majoritatea economistilor ar miza pe doua noi cresteri de dobanzi, in octombrie, cu ocazia reuniunii de la Paris, si in luna decembrie. Dobanda principala va atinge nivelul de 3,50%, si va stationa in acest punct mai multe luni.

Anul urmator va exista o incetinire a cresterii mondiale si necesitatea de a digera cresterea taxei pe valoare adaugata in Germania, care va determina, probabil, oprirea cresterii primei economii din zona euro, in primul trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri