Armata americana a utilizat pentru prima data elicoptere in lupta impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI) in Irak, au anuntat luni oficiali americani, fapt ce marcheaza o escaladare in gestionarea conflictului din regiune si ii expune pe militari unui pericol mai mare.

Comandamentul american insarcinat cu Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM), care gestioneaza atacurile aeriene contra SI in Irak si Siria, a explicat ca anumite elicoptere au participat duminica si luni la operatiuni in Irak, potrivit Mediafax.

Elicopterul "dispune de capacitatile cerute de Guvernul irakian", a subliniat maiorul Curtis Kellogg. Elicopterele de atac zboara la o altitudine joasa si mai incet decat avioanele de vanatoare sau bombardierele si, drept consecinta, sunt mai vulnerabile la atacurile inamicului, crescand riscul pierderilor umane. "Aceasta este o evolutie naturala", in contextul in care elicopterele de tip Apache utilizate ofera mai multa flexibilitate decat aparatele de zbor "rapide", a declarat un oficial militar american sub protectia anonimatului. CENTOCOM nu a precizat locurile din Irak in care au intervenit elicopterele americane.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai scumpe orase din lume in 2019