Franta a reluat luni ideea unor progrese in solutia cu doua state - Israel si Palestina si a transmis ca "la un moment dat, statul palestinian va trebui sa fie recunoscut", mesajul venind la cateva zile dupa ce Suedia a anuntat o decizie in acest sens, relateaza AFP.

"Este urgent ca solutia cu doua state sa progreseze si sa ajunga la infiintarea unui stat Palestina care sa traiasca in pace si securitate alaturi de Israel", a declarat Romain Nadal, un purtator de cuvant al Quai d'Orsay, invitat sa reactioneze fata de decizia suedeza.

"Aceasta este solutia pe care o sustine comunitatea internationala. Asta va insemna ca, la un moment dat, statul palestinian va trebui sa fie recunoscut", a adaugat el, reluand astfel formula pe care a folosit-o seful diplomatiei Laurent Fabius in discursul pe care l-a sustinut in fata ambasadorilor francezi la sfarsitul lui august, noteaza Mediafax.

In timpul razboiului sangeros din aceasta vara dintre Israel si miscarea palestiniana Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, ministrul a apreciat ca solutia politica la conflictul israeliano-palestinian ar fi necesar "sa fie impusa de catre comunitatea internationala".

Suedia, a opta tara din UE care recunoaste Palestina

Suedia a anuntat vineri ca intentioneaza sa recunoasca existenta "statului Palestina", ceea ce au facut deja sapte state membre ale Uniunii Europene (UE), si anume Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Romania, Malta si Cipru, potrivit unor surse palestiniene.

Ambasada Suediei ii arata...
Citeste si: Ambasada Suediei ii arata Guvernului cum se adopta un buget de stat

Aceasta decizie a fost salutata de catre Autoritatea Palestiniana (AP) si criticata dur de catre Statele Unite, care au catalogat-o drept "prematura". "Pozitiile Suediei si Frantei sunt importante si servesc procesul de pace", a declarat pentru AFP Nabil Abu Rudeina, un purtator de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

"Este un pas curajos (...). Recunoasterea unui stat palestinian independent cu capitala in Ierusalimul de Est este un pas in directia cea buna, catre securitate si stabilitate in intreaga regiune", a adaugat el, evocand anuntul suedez. Quai d'Orsay nu a precizat daca recunoasterea statului palestinian este avuta in vedere in viitorul apropiat de catre Paris.

"Pacea trece prin negocieri si pe acestea este necesar sa contribuim sa le relansam de urgenta si intr-un cadru credibil", a subliniat Nadal intr-o conferinta de presa. Potrivit ambasadorului Palestinei la Paris, Hael al Fahoum, subiectul recunoasterii este discutat la Paris si a fost evocat in cursul intalnirii de la sfarsitul lui septembrie dintre seful statului francez François Hollande si presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

"Sper ca Franta, care este o locomotiva in acest subiect, va face acest gest in curand", a declarat el pentru AFP, anuntand totodata ca o dezbatere a problemei este prevazuta pe 13 octombrie in Parlamentul Marii Britanii.

Israelul a inaugurat un nou...
Citeste si: Israelul a inaugurat un nou aeroport in apropiere de Marea Rosie


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015