Ucraina va cere Fondului Monetar International suplimentarea ajutorului financiar, care se ridica deja la 17 miliarde de dolari, acordat economiei care se confrunta cu dificultati agravate de conflictul din estul tarii, a anuntat premierul Arseni Iateniuk, citat de AFP.

O delegatie condusa de ministrul de Finante, Oleksandr Slapak, si de presedintele bancii centrale, Valeria Gontareva, va participa in aceasta saptamana la reuniunea de toamna a FMI si a Bancii Mondiale, care va avea loc la Washington, potrivit Mediafax.

Obiectivul Ucrainei este adaptarea programului convenit cu organizatiile financiare internationale la realitatile actuale si atragerea unui nivel maxim posibil de noi resurse, pentru ca Ucraina sa poata incepe sa se dezvolte economic si sa depaseasca aceasta perioada extrem de dificila, potrivit premierului. Pentru ca Ucraina sa nu intre in incapacitate de plata, FMI a acordat in luna aprilie o linie de credit dee 17 miliarde de dolari, in cadrul unui program international de sprijin care totalizeaza 27 de miliarde de dolari. Furnizarea transelor de ajutor este conditionata de un program de reforme drastice si nepopulare, cum ar fi reducerea cheltuielilor publice si majorarea pretului gazelor pentru populatie.

La inceputul lunii septembrie, FMI a recunoscut ca sprijinul acordat Ucrainei ar putea fi insuficient din cauza conflictului cu speratistii pro-rusi din estul tarii, care a provocat din aprilie moartea a peste 3.600 de persoane. Dupa armistitiul intrat in vigoare pe 5 septembrie, luptele au scazut in intensitate, dar continua in anumite zone, precum aeroportul din Donetk. "Din punct de vedere obiectiv, indicatorii economici din Ucraina sunt direct legati de razboiul initiat de Rusia", a spus Iateniuk. FMI a confirmat in aceasta saptamana estimarea unei contractii economice de 6,5% in acest an, in Ucraina, tara aflata intr-o cvasi-recesiune inca de la jumatatea anului 2012. Banca centrala a Ucrainei este mai pesimista, anticipand un declin al PIB de 8,3% in 2014. Conflictul din estul Ucrainei a afectat in special productia industriala, concentrata in regiunile Donetk si Lugansk, in conditiile in care metalurgia si industria miniera aveau deja dificultati inainte de aceasta criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri