Una dintre ultimele masuri luate de prim-ministrul Italian Matteo Renzi pentru a salva economia Italiei, una dintre marile amenintari pentru zona euro, a fost reducerea masiva a salariilor din sectorul public, dar si a politicienilor, care incaseaza cele mai mari salarii din Europa, relateaza Global Post.

Parlamentul italian a adoptat recent reducerea salariilor pentru cei 2.300 de angajati din personalul perlamentar, masura care ar "usura" contribuabilii de 123 de milioane de dolari in patru ani.

Guvernul condus de Matteo Renzi va trebui sa gaseasca in 2015 fonduri de 25 de miliarde de dolari pentru a salva a treia economie din zona euro si pentru a mentine deficitul bugetar sub plafonul Uniunii Europene de 3% din Produsul Intern Brut.

In acelasi timp, zeci de miliarde de dolari sunt necesare pentru a sustine pachetul de propuneri ale premierului care prevedere reduceri de impozite, investitii in infrastructura si beneficii de somaj, menite sa revigoreze economia latenta a tarii.

Mai mult, Italia are de achitat o datorie publica de 2,5 trilioane de dolari, care va ajunge la 131,7% din PIB anul acesta, al doilea record negativ din zona monedei unice, dupa Grecia.

Majorarea alocatiilor pentru...
Citeste si: Copiii isi primesc alocatia pe credit! La ce dobanda?

"Astazi am luat, in Senat si Camera, o decizie fara precedent. Am aprobat reforma salariilor personalului, ceea ce ne va aduce economii de 97 de milioane de euro in patru ani. Am facut asta pentru a consolida institutia (Parlamentul) si pentru a aduce salariile la nivelul din tara, in lumina gravei crize prin care trecem", a declarat Laura Boldrini, purtator de cuvant al Camerei Deputatilor.

Politicienii din Italia au cele mai mari salarii din Europa si castiga de cinci ori mai mult decat un salariat cu venituri medii din Italia.

Reducerile nu schimba radical acest fapt. De exemplu, castigurile functionarilor din Parlament se vor reduce de la 454.000 de dolari pe an la 304.000 de dolari. Prin comparatie, functionarii din Parlamentul american castiga 172.000 pe an lucrand pentru cel mai puternic lider din lume, Barack Obama.

Anastasiu (ANAT): Economia...
Citeste si: Vicepresedinte ANAT, despre adoptarea bugetului: Ne vom trezi in gard

Italia a cazut anul acesta in a treia recesiune din 2008, iar economia este in stagnare de 15 ani, cu semne de deflatie.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Guvernul Italiei vrea sa reduca impozitul