Statele Unite "incalca grav" Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) prin instalarea elementelor antiracheta in Europa, sustine Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare si Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe.

"Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durata nedeterminata, ramane valabil. Din pacate, partenerii nostri americani interpreteaza intr-un mod foarte liber obligatiile pe care le au in cadrul Tratatului INF si comit incalcari grave si masive care deja au devenit o practica recurenta. Incalcarile includ teste cu sisteme antiracheta si cu drone interzise prin Tratat", afirma Mihail Ulianov, conform unui comunicat oficial, potrivit Mediafax.

"Exista motive sa credem ca instalarea programata a sistemelor MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) in Europa ar deveni o noua incalcare flagranta a Tratatului. Speram ca dialogul initiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplina a angajamentelor asumate prin acest acord important", a precizat oficialul rus.

SUA, in cautarea suprematiei militare

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic.

"De asemenea, avem preocupari din ce in ce mai mari privind conceptul Reactiei Rapide la nivel Global (Prompt Global Strike), care se apropie de aplicare. Din ce intelegem noi, obiectivul este stabilirea unor sisteme capabile sa neutralizeze imediat elementele de aparare ale oricarei tari care «nu intra in gratii», lasand-o fara timpul sau posibilitatea de a reactiona. Aceste eforturi sunt cu atat mai riscante cu cat sunt facute in contextul unei politici care tinde spre exclusivitatea unei parti si spre o suprematie militara covarsitoare, in cadrul planului de a dezvolta un scut antiracheta la nivel global", insista oficialul rus.

Citeste si:
Relatiile NATO-Rusia s-au deteriorat in 2015, pe fondul crizei siriene
Relatiile NATO-Rusia s-au...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Suspendarea Tratatului INF: Oportunitate pentru SUA sau Rusia?