Iulie 2013: discursul de la sediul Natiunilor Unite

Malala Yousafzai a intrat pentru prima oara in atentia publicului atunci cand a acceptat sa scrie pe blogul BBC despre viata sa sub ocupatie talibana in Pakistan. La 9 octombrie 2012, islamistii au patruns intr-un autobuz scolar, in localitatea Mingora, din Valea Swat, in nord-vestul Pakistanului, iar unul dintre ei a intrebat: "Cine este Malala?" Tanara a fost impuscata apoi in cap. Dupa ce s-a recuperat in urma atacului adolescenta a primit numeroase premii si s-a adresat oamenilor din intreaga lume.

In iulie 2013, atunci cand implinea 16 ani, inca in stadiul de recuperare Malala a vorbit despre importanta educatiei la sediul Natiunilor Unite. "Realizam importanta vocii noastre atunci cand suntem redusi la tacere. Acelasi lucru ni se intampla in Valea Swat, din nordul Pakistanului. Am vazut importanta stilourilor si a cartilor atunci cand am vazut armele. Inteleptii spun ca stiloul este mai important decat o sabie. Asa este. Extremistilor le este frica de carti si stilouri. Puterea educatiei ii inspaimanta".

Sursa foto: MediafaxFoto

August 2013

August 2013

In august 2013 Malala a primit distinctia International Children’s Peace Prize din partea lui Tawakkol Karman din Yemen, castigatorul Premiului Nobel pentru Pace in 2011.

Sursa foto: MediafaxFoto

Septembrie 2013

In luna septembrie, Malala a inaugurat biblioteca din Birmingham, un proiect in valoare de 238 mil. euro. Este locul unde a fost adusa pentru tratament dupa ce a fost impuscata si in prezent urmeaza cursurile unei scoli. "Birmingham este foarte special pentru mine pentru ca aici am simtit ca sunt in viata, sapte zile dupa dupa ce am fost impuscata. Este a doua mea casa, dupa dragul meu Pakistan. Doctorii si asistentele acestui oras au muncit mult la recuperarea mea. Profesorii m-au ajutat sa recuperez cursurile, iar oamenii acestui oras mi-au oferit un mare suport moral".

Sursa foto: MediafaxFoto

Octombrie 2013

Octombrie 2013

In octombrie 2013 Malala a vizitat Palatul Buckingham unde s-a intalnit cu Regina Elisabeth II, cu care a discutat despre importanta educatiei. Printul Philip a facut chiar o gluma, spunand ca in Marea Britanie parintii ii trimit pe copii la scoala pentru a-i scoate din casa. Malala a apreciat gluma.

Sursa foto: MediafaxFoto

Octombrie 2013

In aceeasi luna Malala a aparut in emisiunea Daily Show, in care moderatorul Jon Stewart a intrebat-o: "Stiu ca tatal tau se afla in culise si ca este foarte mandru de tine, insa ar fi foarte furios pe mine daca te-as adopta?".

Sursa foto: MediafaxFoto

Octombrie 2013

Tot in luna octombrie, Malala a primit premiul Sakharov pentru libertatea de exprimare, distinctie numita dupa omul de stiinta rusAndrei Sakharov. Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi sau Kofi Annan se numara printre personalitatile care au primit aceeasi distinctie.

Sursa foto: MediafaxFoto

Octombrie 2013: intalnirea cu Barack Obama

Octombrie 2013: intalnirea cu Barack Obama

Intr-o intalnire cu Presedintele Obama, cateva zile mai tarziu in aceeasi luna, Malala a adus in discutie subiectul atacurilor cu drone. "Imi exprim ingrijorarea cu privire la faptul ca aceste drone alimenteaza terorismul. Oameni inocenti sunt ucisi in aceste atacuri. Daca ne concentram atentia asupra educatiei vom avea rezultate mult mai spectaculoase", a spus Malala dupa intalnirea cu oficialul american.

Sursa foto: MediafaxFoto

Sursa foto: MediafaxFoto