Rusia si Serbia vor construi un gazoduct pentru a concura Nabuco

O companie publica sarbeasca impreuna cu o subsidiara a Gazprom intentioneaza sa construiasca un gazoduct care sa transporte gaze naturale spre Europa Occidentala, proiect care va concura gazoductul Nabuco, informeaza United Press International (UPI), citata de Rompres. Gazoductul va costa 800 milioane dolari si va transporta gaze naturale rusesti spre Europa Occidentala, pe sub Marea Neagra, prin Turcia, au anuntat oficiali de la Belgrad.

La acest proiect vor conlucra grupul Gazprom-Gazexport si compania publica sarbeasca Srbijagas, Serbia urmand a redeveni astfel un important jucator pe piata regionala a transportatorilor de gaze naturale. Gazoductul va avea o capacitate de transport de 20 miliarde metri cubi anual.

Prin comparatie, Nabuco, al carui cost este estimat la 4,6 miliarde de euro, urmeaza sa transporte din 2015 circa 30 miliarde de metri cubi de gaze in Europa. Cinci societati - Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Mol (Ungaria) si OMV Gas (Austria) - au creat un consortiu international in vederea constructiei Nabucco pentru transportul gazelor naturale de la zacamintele din sectorul iranian al Marii Caspice pana in Europa Centrala si de Vest.

In plus, acest proiect va ajuta Serbia sa-si plateasca datoria catre Kuweit, mai ales de cand Moscova a preluat 370 milioane dolari din aceasta datorie a sarbilor, cu conditia ca Belgradul sa plateasca Gazpromului datoria inapoi, cand gazoductul va deveni functional. Un procent de 25% din taxa de transport va fi alocat special acestui scop. Rusia si-a exprimat interesul de a cumpara actiuni la compania Srbijagas cand aceasta va fi privatizata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri