Integrarea globala avanseaza

Integrarea globala avanseaza

Numarul tarilor democratice a crescut si granitele nationale au devenit mai permeabile.

In ultimii 18 ani, s-au deschis frontiere de aproximativ 8.000 de kilometri, ceea ce a permis ca 400 de milioane de cetateni sa poata lucra si locui unde au ales. Chiar si tarile non-democratice precum China au inregistrat o crestere a comertului cu alte tari.

Globalizarea media contribuie de asemenea la aceasta integrare. Peste 1,1 miliarde de oameni folosesc Facebook in fiecare luna.

Scaderea taxelor vamale a dus la cresterea comertului

Taxele vamale au inceput sa scada incepand cu 1980, ceea ce a dus la o crestere a serviciilor de import si export. In cazul Indiei, de exemplu, taxele vamale pentru produsele industriale erau de 200% in anii '90, insa au ajuns la mai putin de 10% in 2009.

Scaderea taxelor vamale a favorizat si investitiile domestice. Acordurile de comert regional isi propun sa creasca atat integrarea cat si cooperarea economica si politica dintre state.

Sursa foto: Shutterstock.

Riscurile sistemice, o amenintare pentru companiile multinationale

Riscurile sistemice, o amenintare pentru companiile multinationale

Integrarea tot mai mare la nivel global este o amenintare pentru cresterea economica si pentru dezvoltare, insa creste si gradul de risc sistemic pentru companii.

Riscurile digitale, fizice, locale, regionale sau globale sunt discontinuitati care afecteaza afacerile de talie internationala.

Dezastrele naturale: incetiniri ale productiei si pierderi financiare

Asamblarea produselor din companii se face acum cu parti care vin din diverse parti ale lumii, avand in vedere gradul de interconectare tot mai mare. In consecinta, dezastrele naturale reprezinta un risc pentru lanturile de productie si, prin urmare, pentru economia globala.

De exemplu, ploile abundende din 2011 au fortat mai multe fabrici locale din Thailandei sa se inchida, o pierdere majora pentru industria driverelor de hard disk. Astfel, productia de notebook-uri, recordere digitale video si alte devie-uri a scazut cu 28% la nivel global. Profiturile Intell au scazut in primul semestru din 2011 cu un miliard de dolari.

Mai mult, pierderile totale cauzate de inundatii au ajuns la 45,7 miliarde de dolari, suma echivalente cu PIB-ul Kenyei.

Sursa foto: Shutterstock.

Sistemele de guvernare globale vor rezolva cu greutate crizele internationale

Sistemele de guvernare globale vor rezolva cu greutate crizele internationale

Guvernele nationale nu mai pot infrunta riscurile internationale care ameninta economia globala.

Institutiile globale, create in timpul unei perioade dificile, nu sunt adaptate noii ordini mondiale. Cand Organizatia Natiunilor Unite a fost creata, in 1945, PIB-ul mondial era de 7 trilioane de dolari si populatia globala ajungea la 2,5 miliarde. Astazi, PIB-ul mondial a crescut de 10 ori, la 71 de trilioane de dolari.

Discutiile despre schimbarile climatice, ca cea de la Rio_20, fara rezultat

Eforturile de a rezvola probleme globale precum schimbarile climatice au esuat pana in prezent. Acest lucru se datoreaza cel mai probabil guvernarii globale, care nu este inca foarte eficienta, conform City Research.

Sursa foto: Shutterstock.

Populatia globala imbatraneste

Populatia globala imbatraneste

Imbatranirea demografica este cauzata in principal de scaderea ratei de fertilitate, ceea ce a dus la cresterea procentului de oameni in varsta. In plus, accesul la metode contraceptive este mai facil, iar educatia este mai accesibila femeilor.

In al doilea rand, rata mortalitatii a inregistrat un declin avand in vedere ca serviciile de sanatate s-au imbunatatit si saracia la nivel global a scazut.

Ult alt factor este reprezentat de imbatranirea generatiei "baby boomers" (cei nascuti dupa Al Doilea Razboi Mondial, intre 1946 si 1964), care a fost si "generatia fertilitatii".

Costurile serviciilor medicale, alarmante

Daca in 1950 populatia globala a celor cu varste de peste 60 de ani era de 200 de milioane de oameni, pana in 2050 este de asteptat ca numarul lor sa ajunga la doua miliarde.

In plus, proportia oamenilor integrati pe piata muncii va scadea, odata cu imbatranirea demografica. Prin urmare, problema varstei de pensionare va deveni una importanta. De exemplu, in Grecia, media de viata pentru barbati este de 78 de ani, iar varsta de pensionare este la 57 de ani, ceea ce inseamna 21 de ani in afara pietei muncii.

Sursa foto: Shutterstock.

Tehnologia "next-generation" intra pe piata globala

Tehnologia "next-generation" intra pe piata globala

Tehnologia mobila este unul dintre motoarele active ale evolutiei, insa ramane doar o extensie rezultata din alte inventii.

Tehnologia nu se rezuma la aplicatiile pe telefoanele de tip smartphone, iar avansurile din lumea tehnologica non-mobila sunt tocmai acelea care vor schimba lumea. Nanotehnologia, progresele in genetica si printarea 3D (tridimensionala) vor avea un impact major in societate si ar putea revolutiona comertul global.

Imprimarea 3D va schimba procesele de fabricare si industria medicala

Piata imprimarii 3D valoareaza in prezent circa 2 miliarde de dolari, insa analistii de la centrul american de cercetare City Research estimeaza ca pana in 2021 aceasta piata va creste pana la 12,5 miliarde de dolari.

Imprimarea 3D este deja folosita in piete nisate, cum ar fi industria dentara, cea medicala, dar si a bijuteriilor destinate comercializarii pe scara larga. Aceasta tehnologie permite scalarea diferita si ieftina a unor produse, potrivit specificatiilor cerute pe piata.

Sursa foto: Shutterstock.

Tarile emergence vor sustine cresterea economica globala

Tarile emergence vor sustine cresterea economica globala

Pana in 2030, economia globala s-ar putea dubla, iar pana in 2050 se va dubla inca o data, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Aceasta expansiune economica nu va fi insa determinata de cresterea populatiei.

Avand in vedere ca globalizarea cuprinde tot mai multe parti ale lumii, tarile emergente au venituri tot mai mari si cresteri ale standardelor de viata.

Clasa de mijloc din India si China: cei mai mari consumatori

Economiile emergente vor ajunge la nivelul celor dezvoltate in urmatorii ani, ceea ce va muta centrul de gravitate economic catre est.

India va avea cu 25% mai multi muncitori decat China pana in 2060. De asemenea, pana in 2030, numarul indienilor din clasa mijlocie va fi de 1,19 miliarde, in timp ce Beijingul va avea 1,12 miliarde de oameni din clasa mijlocie. China va avea insa un PIB/ cap de locuitor mai mare, de 21.000 de dolari, fara de India, unde PIB-ul pe cap de locuitor va fi de 13.000 de dolari pe an. Schimbarile politice din India ar putea insa inclina balanta.

Sursa foto: Shutterstock.