Petro Porosenko si-a asigurat cetatenii ca nu vor suferi de frig la iarna, datorita acordului cu Vladimir Putin privid reluarea livrarilor de gaze naturale rusesti.

Presedintele Petro Porosenko a dat asigurari ca ucrainenii nu vor suferi de frig la iarna, multumita acordului sau cu Vladimir Putin privind reluarea livrarilor de gaze naturale rusesti, cu o saptamana inainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru seful proocidental al statului. El a anuntat totodata un acord cu Moscova in vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o conditie-cheie, in opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist prorus al tarii, in care conflictul armat s-a soldat deja cu peste 3.600 de morti si in care luptele continua sa faca ravagii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Aceste declaratii facute la televiziunile ucrainene sambata seara tarziu intervin dupa negocieri, vineri, la Milano, cu Putin si lideri europeni. La Donetk, un bastion rebel, detonari puternice se auzeau duminica, la intervale regulate, dinspre sectorul aeroportului, teatrul unor confruntari intense de mai multe zile, potrivit unor jurnalisti AFP. Porosenko - ales presedinte in mai, in baza promisiunii de a restabili pacea in estul tarii si de a normaliza relatiile cu Rusia - este in campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-si consolida puterea.

Porosenko isi asigura cetatenii ca vor avea caldura

"Pot sa spun ca Ucraina va avea gaze, va avea caldura", a declarat Porosenko, in contextul in care temperaturile au coborat brusc sambata pe intregul teritoriu ucrainean. Dupa prima intalnire la Milano, vineri, cu Porosenko, Putin a anunta "progrese" si ca este "de acord cu conditiile reluarii livrarii de gaze, cel putin pe perioada iernii". Insa, duminica, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca este "prematur" sa se vorbeasca despre vreun acord. "Sunt doar discutii. Nu am motive sa am incredere in Putin", a declarat el pentru postul ICTV. Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al gigantului rus in domeniul gazelor Gazprom Serghei Kuprianov a subliniat ca acordul de principiu intre cei doi presedinti urmeaza sa fie formalizat dupa solutionarea spinoasei probleme a datoriei.
"Depinde de alti factori, inclusiv de plata datoriei" de catre Ucraina, a declarat Kuprianov.

Putin a anuntat vineri ca aceasta datorie se ridica la 4,5 miliarde de dolari. Kievul contesta suma totala a acestei datorii la Curtea Internationala de Arbitraj de la Stockholm. "Acest lucru va face obiectul negocierilor, marti, la Bruxelles", la nivel ministerial, a subliniat Kuprianov. Grupul rus Gazprom a sistat in iunie livrarile de gaze naturale catre Kiev, care refuza cresterea pretului decretata de Moscova dupa venirea la putere, in februarie, a proeuropenilor in Ucraina, care a acumulat o datorie importanta. Referitor la pret, "am ajuns la un acord, pozitia ucraineana a fost acceptata de facto: vorbim doar despre iarna si stabilim un pret de 385" de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Porosenko. "Rusii au acceptat", a adaugat el.

Consultari intre granicerii rusi si ucraineni

Porosenko a adaugat ca pentru perioada de vara, cand cererea este mai redusa, Kievul ar dori un pret de 325 de dolari, ceea ce Moscova refuza. Pretul actual este de 485 de dolari. Moscova a propus de mult timp acest pret de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, insa Ucraina refuza, pentru moment, o reducere decretata unilateral si insista asupra redactarii unui nou contract comercial. Putin le-a cerut europenilor, care se tem de perturbari ale aprovizionarii lor din cauza conflictului, sa ajute Ucraina, care se confrunta cu dificultati financiare, sa-si plateasca datoria la gaze naturale. Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan a anuntat sambata ca Moscova refuza in continuare amendarea contractului comercial dintre Gazprom si distribuitorul ucrainean de gaze naturale Naftogaz.

Referitor la estul Ucrainei, presedintele ucrainean a anuntat un acord cu Rusia in vederea restabilirii controlului la frontiera ruso-ucraineana de catre granicerii ucraineani, a caror activitate este imposibila, in prezent, in zona controlata de catre separatisti. Consultari sunt prevazute "luni sau marti" intre reprezentanti ai granicerilor din cele doua tari. Kievul acuza Moscova ca trimite in estul Ucrainei armament si combatanti si ca a mobilizat in august, in aceasta regiune, trupe din cadrul armatei, ceea ce Moscova dezminte. Putin a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu Franta, Germania si Italia asupra utilizarii avioanelor fara pilot in vederea supravegherii frontierei dintre Rusia si Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri