Serviciul federal pentru cooperare militara si tehnica al Rusiei estimeaza ca previziunile pentru exporturile de arme ale tarii vor fi depasite, a anuntat directorul general al serviciului, Mikhail Dmitriev, citat de RIA Novosti.

"Previziunile pentru exporturile de arme din anul 2006 sunt de aproximativ 6 miliarde dolari", a precizat Dmitriev.

"Depasirea previziunilor este deja o buna traditie a ultimilor ani. Sper ca planul din acest an sa fie de asemenea depasit", a adaugat oficialul citat.

Rusia devanseaza SUA, in acest moment, la exporturile de armament, inregistrand cel mai important volum de arme vandute pe piata internationala de profil si plasandu-se pe primul loc intre cei mai mari exportatori de arme si tehnica militara din lume, potrivit unui raport al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Raportul listeaza primii cinci cei mai mari exportatori de arme de pe mapamond, carora le revine aproximativ 81 la suta din toate livrarile de arme din lume.

Potrivit calculelor, in perioada 2000-2004, industria militara rusa a exportat armament in valoare de 26,9 miliarde de dolari, in timp ce SUA a obtinut in aceeasi perioada cu un miliard de dolari mai putin.

Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta considera insa ca cifrele SIPRI sunt exagerate, din cauza imperfectiunii metodelor de calcul utilizate. Specialistii rusi considera ca SIPRI utilizeaza in analizele sale un concept invechit, din perioada razboiului rece, calculand nu sumele reale din contractele de vanzare-cumparare, ci costul armelor si tehnicii militare la preturile mondiale.

"Armamentul rusesc este destul de ieftin si se vinde in cantitati mari", a mentionat un expert rus.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Suspendarea Tratatului INF: Oportunitate pentru SUA sau Rusia?
Setari Cookie-uri