Autoritatile de la Tiraspol au denuntat marti decizia Kievului de a se ralia sanctiunilor europene impotriva liderilor Transnistriei, mentionand ca acest gest submineaza negocierile in format 5+2 si poate genera mai multa tensiune in regiune, arata un comunicat al "ministerului" transnistrean de Externe.

Tiraspolul si-a exprimat "regretul profund in legatura cu aceasta decizie a Kievului", mentionand ca "diplomatia transnistreana s-a adresat catre reprezentantii oficiali ai Ucrainei si Uniunii Europene cu initiativa de a initia consultari pe aceasta tema", relateaza agentia Novosti PMR, in pagina electronica, conform Mediafax.

"Trebuie sa discutam despre noua pozitie a Ucrainei fata de Transnistria. Kievul a renuntat la instrumente diplomatice in desfasurarea dialogului, preferand sa exercite in mod deschia presiuni prin intermediul sanctiunilor la adresa Tiraspolului", a declarat "ministerul de Externe" transnistrean. "Pozitia Ucrainiei depaseste limitele diplomatiei, logicii si ale dreptatii", a apreciat Transnistria.

Kievul a renuntat la instrumente diplomatice in desfasurarea dialogului.

Tiraspolul a mai subliniat ca inasprirea sanctiunilor contra Transnistriei va "afecta grav negocierile si poate fi interpretata drept dorinta a unor reprezentanti ai formatului 5+2 de a tensiona situatia in regiune si relatiile cu autoritatile transnistrene".

ANALIZA: Criza din zona...
Citeste si: Criza din zona Stramtorii Kerci - alte perspective

Ucraina, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein si Georgia au decis pe 16 octombrie sa se ralieze sanctiunilor europene impuse impotriva a 15 persoane implicate in conflictul din Transnistria. Ministerul rus de Externe a avertizat ca decizia administratiei de la Kiev vizand sanctiunile impuse liderilor Transnistriei reprezinta un "act de intimidare".

La randul sau, administratia prooccidentala de la Kiev a respins acuzatiile Moscovei privind incalcarea obligatiilor asumate in calitatea de garant al procesului de solutionare a conflictului transnistrean, apreciind ca "aceste acuzatii sunt o noua tentativa de discreditare a Ucrainei in calitatea de mediator". "Pozitia Ucrainei se axeaza in exclusivitate pe respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova, din care Transnistria este parte integranta", subliniaza Administratia de la Kiev.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Codul Rutier 2019 a intrat in vigoare. Amenzile ajung si la 9.600 lei