Fortele armate suedeze au anuntat vineri ca se opresc din cautarile submarinului "strain" in apele din jurul capitalei, Stockholm, relateaza AFP.

"Vineri dimineata, la ora (locala) 8.00 (9.00, ora Romaniei), cea mai mare parte a operatiunii maritime in domeniul informatiilor care era in curs in arhipelagul Stockholm de vinerea trecuta a fost oprita", au anuntat fortele armate intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

O parte dintre unitatile marine au fost chemate la baze inca de miercuri, dar au ramas in stare de alerta. Fortele armate au decis vineri sa pastreze, in zona de cautare, "unitati terestre mai mici, cu misiuni specifice", se arata in comunicat. Operatiunea a fost declansata pe 17 octombrie, dupa ce un martor a anuntat ca a vazut un "obiect fabricat de om" in apa.

Fortele armate nu au constatat ele-insele vreo activitate submarina in arhipelagul Stockholmului ori in Marea Baltica, insa au efectuat cautari in baza a cinci "observari" de catre marele public, considerate credibile.

In Suedia are loc o dezbatere in urma acestui caz, care aminteste alte incursiuni de scurta durata - reale sau presupuse - ale unor submarine, pana in apropierea zonelor de coasta ale tarii, in timpul Razboiului Rece.

Citeste si:
Submarin militar, probabil rus, observat in apropierea coastelor...
Submarin militar, probabil...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
NATO in alerta: o noua incursiune rusa cu numeroase avioane de lupta