10. Danemarca

10. Danemarca

Danemarca a prins ultimul loc in acest top pentru ca cetatenii au acces la unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din lume. Acest lucru se datoreaza si faptului ca guvernul aloca mare parte din PIB pentru sanatate si educatie. Tot in Danemarca este una dintre cele mai mari sperante de viata, de 79,4 ani, potrivit 24wallst.com.

Venitul national brut per capita este de 42.880 dolari, ceea ce claseaza Danemarca pe locul 16. Insa, o caracteristica aparte a tarii nordice este egalitatea dintre femei si barbati. Astfel, 40% dintre membrii Parlamentului sunt femei, una dintre cele mai mari rate din lume.

9. Singapore

9. Singapore

Pe locul 4 in functie de PIB/cap de locuitor (72.371 dolari) si locul 6 la speranta de viata (82,3 ani), Singapore este o destinatie de invidiat cei aflati in cautarea unui trai mai bun. Singapore se afla, de asemenea, pe lista celor mai sanatoase tari din lume, cu o rata mica de mortalitate.

8. Canada

8. Canada

Canada a primit o nota buna la capitolul "dezvoltare umana" datorita calitatii sistemului de invatamant. Practic, toti canadienii mai mici de 25 de ani au absolvit cel putin invațamantul secundar. De asemenea, performanta tinerilor in varsta de 15 ani, in matematica, stiinta si literatura i-a clasat printre cei mai buni din lume in 2012.

Speranta de viata urca pana la 81,5 ani, de altfel printre cele mai bune din lume, iar PIB brut pe cap de locuitor este de 41.887 dolari.

Sursa foto: Vancouver, Canada/Shutterstock.com

7. Noua Zeelanda

7. Noua Zeelanda

Noua Zeelanda iese in evidenta prin numarul mari de ani de scoala, 19,4 ani, ceea ce o claseaza pe locul doi in lume. In 2012, statul a investit 7,2% din PIB in sistemul educational, una dintre cele mai mari cheluieli din lume, dublu fata de Romania. PIB-ul pe cap de locuitor in Noua Zeelanda este de 32.569 dolari.

6. Germania

6. Germania

Germania are una dintre cele mai mari economii din lume, cu un PIB de aproximativ 3,4 trilioane de dolari in 2012. Speranta de viata in statul condus de cancelarul Angela Merkel este de peste 80 de ani, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 43.049 dolari.

5. SUA

5. SUA

Statele Unite ale Americii au cea mai mare economie din lume, cu un PIB de 16 trilioane de dolari in 2012 si un venit brut pe cap de locuitor de 52.308 de dolari. SUA aloca 18% din PIB pentru sistemul de sanatate si ofera unele dintre cele mai bune oportunitati de educatie si afaceri.

4. Olanda

4. Olanda

Olanda se remarca cu numar mare de ani la scoala (17,9 ani), ceea ce o claseaza pe locul cinci in lume, dar si cu o speranta de viata destul de ridicata, de 81 de ani. In plus, Olandei ii pasa de egalitatea intre femei si barbati si astfel 37,8% din membrii Parlamentului sunt femei. PIB-ul pe cap de locuitor este de 42.397 dolari.

3. Elvetia

3. Elvetia

Elvetia intra pe podium cu locul 3 in lume la speranta de viata, de 82,6 ani, dupa Japonia si Hong Kong, si cu un PIB per capita de 53.762 dolari (locul 9). Elvetia are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai, iar rata somajului este printre cele mai scazute, de 3%. Statul nu face parte din Uniunea Europeana si a decis pe 9 februarie, printr-un referendum, sa limiteze accesul pe piata muncii a cetatenilor statelor din UE.

Sursa foto: Elvetia/Shutterstock.com

2. Australia

2. Australia

Si Australia sta bine in privinta somajului, de 5,2% anul trecut. Tara a beneficiat in ultimii ani de un boom in minerit, iar PIB pe cap de locuitor este de 41.524 dolari. In Australia, speranta de viata este destul de mare, de 82,4 ani, ceea ce o claseaza pe locul 4 in lume.

1. Norvegia

1. Norvegia

Norvegia este, potrivit Indicelui Dezvoltarii Umane, cea mai buna tara in care sa locuiti. Are doar 5 milioane de locuitori si o economie destul de buna, cu un PIB pe cap de locuitor de 63.909 dolari (al 6-lea in lume). Si speranta de viata este ridicata, de 81,5 ani, iar rata de mortalitate este cea mai mica, de doua decese la 1.000 de nasteri. Veniturile din petrol, care inseamna mare parte in export, au ajutat Norvegia sa devina o tara bogata si la care strainii aspira pentru nivelul de trai.

Sursa foto: Copac cu bani/Shutterstock.com